„Compostarea”: noul mod de înmormântare „eco” prin care defuncții ajung îngrășământ agricol. „Tot timpul mi-am dorit să devin un copac”

Data publicării:
„compost uman”, metoda de înmormântare eco prin care rămășițele umane sunt transformate în îngrășăminte naturale
Înmormântările „eco” presupun transformarea rămăşiţelor umane în compost înainte ca acestea să fie folosite pentru a ajuta la creşterea plantelor sau copacilor. Foto: Profimedia Images

Oamenii au de acum posibilitatea de a rămâne „eco” inclusiv după moarte, grație unei noi tehnologii carare ajutăe permite transformarea rămășițelor umane în compost, practic îngrășăminte agricole naturale folosite la creșterea plantelor. Adepții acestei noi metode, cunoscute sub denumirea de „reducție organică”, susțin că în aceste fel se previne eliberarea în atmosferă a 1,4 tone de carbon, cum se întâmplă, de pildă, în cazul unei incinerări. „Înmormântările ecologice” încep să devină tot mai populare în SUA, după ce California a devenit recent al cincilea stat american care a legalizat această soluţie alternativă la înmormântările şi incinerările tradiţionale şi metodă ecologică prin care defuncţii pot fi transformaţi în pământ fertil, utilizabil în activităţi de grădinărit.

O companie americană încearcă astfel să schimbe felul în care oamenii sunt înmormântaţi pentru a face întregul proces mai puţin dăunător pentru mediu. Înmormântările „eco” presupun transformarea rămăşiţelor umane în compost înainte ca acestea să fie folosite pentru a ajuta la creşterea plantelor sau a copacilor.

Guvernatorul Californiei a semnat în luna septembrie o decizie care impune autorităților să pună la punct un program prin care „reducția organică naturală” să poată intra efectiv în vigoare în anul 2027, conform NBC News.

„Tot timpul mi-am dorit să devin un copac”, a declarat Cristina Garcia, membră din partea Partidului Democrat în Camerei Reprezentanților a Congresului SUA. „Gândul că familia mea va putea sta la umbra mea într-o zi îmi provoacă multă bucurie”.

Schimbările climatice au reprezentat un factor important în interesul arătat de oameni pentru acest nou serviciu funebru

În plus, un studiu pilot făcut cu ajutorul rămăşiţelor umane ale unor voluntari care au decis să îşi ofere corpurile pentru studiu după moarte, a arătat că ţesuturile moi se descompun complet în decurs de 30 de zile prin această metodă.

Procesul presupune aşezarea corpului într-un spaţiu închis între aşchii de lemn, lucernă şi paie. El este apoi întors pentru a permite microorganismelor să îl descompună. Treizeci de zile mai târziu, rămăşiţele sub formă de compost pot fi folosite ca îngrăşământ pentru plante sau copaci.

Katrina Spade, fondatoarea companiei Recompose, spune că îngrijorările privind schimbările climatice au reprezentat un factor important în interesul arătat de oameni pentru acest nou serviciu funebru.

„Proiectul a ajuns atât de departe atât de repede din cauza urgenţei climatice cu care ne confruntăm şi a conştientizării situaţiei în care ne aflăm”, a apreciat Spade.

Această metodă de „reducţie organică” previne eliberarea în atmosferă a 1,4 tone de carbon, prin comparaţie cu incinerarea. Atunci când luăm în calcul transportul şi construcţia sicriului, această metodă este mai prietenoasă cu mediul şi decât înmormântarea obişnuită.

În Statele Unite, incinerările produc anual 790 de mii de tone de emisii de carbon. Incinerarea unui singur corp uman produce emisii de carbon echivalente cu un drum de 800 de kilometri parcurs cu mașina.

„Întoarcerea în natură, într-o manieră directă”

Washington a devenit în 2019 primul stat american care a legalizat „compostul uman”, considerat o soluţie alternativă la înmormântările şi incinerările tradiţionale şi o metodă ecologică prin care defuncţii pot fi transformaţi în pământ fertil, utilizabil în activităţi de grădinărit.

Ulterior, autorizarea „reducției organice naturale”, oficial definite drept „conversia, accelerată sau în mediu închis, a rămăşiţelor umane în humus”, a fost adoptată și în statele Orgeon, Colorado, Vermont și, recent, în California.

Conform datelor comunicate de compania Recompose, este vorba pur şi simplu de accelerarea procesului natural de descompunere a cadavrelor, plasându-le vase din oţel alături de paie, rumeguş şi lucernă, unde sunt create condiţii ideale de umiditate şi oxigenare pentru ca bacteriile să îşi îndeplinească misiunea.

„Totul este descompus, inclusiv dinţii şi oasele”, afirmă reprezentanţii firmei Recompose, care precizează că „amestecă” în mai multe etape conţinutul containerelor pentru a recupera eventualele plombe dentare, stimulatoare cardiace şi alte proteze care nu sunt biodegradabile.

California Legalizes Human Composting After Death
Foto: Profimedia Images

După aproximativ 30 de zile, „materia pe care o predăm familiilor seamănă foarte mult cu humusul pe care puteţi să îl cumpăraţi de la o pepinieră”, au adăugat reprezentanţii acestui start-up. Metoda ar produce aproximativ un metru cub de humus, echivalentul a două mici roabe, pe care familiile ar putea să îl împrăştie în grădina lor sau să îl folosească pentru a planta un copac în memoria defunctului.

Procedeul dezvoltat de firma Recompose se aseamănă cu cel deja utilizat de mai multe decenii în agricultură pentru transformarea carcaselor de animale. El a fost testat ştiinţific în 2018 în colaborare cu Washington State University, cu ajutorul a şase cadavre donate de voluntari.

Conform statisticilor citate de compania Recompose, mai mult de jumătate dintre americani aleg, în medie, să fie incineraţi, iar Washington se află în fruntea statelor americane prin prisma acestei preferinţe, cu un procentaj de 75%.

„Ideea de a te întoarce în natură, într-o manieră directă, şi de a fi plasat din nou în ciclul vieţii şi al morţii este de fapt destul de frumoasă”, a spus fondatoarea companiei Recompose.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri