Confruntarea de la marginea sistemului nostru solar. Vânturile cosmice și cele solare, explicate de astronomul Adrian Șonka

Data publicării:
Landscape with Milky Way. Night sky with stars and silhouette of a standing happy man on the mountain.
Calea Lactee Foto: GettyImages

La marginea sistemului nostru solar se ciocnesc două puteri cosmice. Pe de o parte este vântul solar, inundația constantă de particule fierbinți și încărcate care curg din Soare cu viteze de mii de kilometri pe secundă. Pe cealaltă parte sunt vânturile cosmice, cu radiația a miliarde de stele din apropiere. Vântul solar respinge 70% din radiația cosmică, dar nu protejează în mod egal fiecare parte a sistemului solar.

Astronomul Adrian Șonka a explicat la Digi24 că la marginea sistemului nostru solar sunt două sonde.Voyager 1 și Voyager 2, care înregistrează atunci când sunt lovite de particule.

După viteza și direcția din care sunt lovite sondele ne dăm seama dacă vine ceva de la soare sau vine din altă parte. Am descoperit că în 2012 pentru una dintre sonde și 2018 pentru cealaltă, într-un fel nu au mai venit particule de la Soare. Practic, au fost lovite mai mult de ceea ce vine din afara sistemului solar”, a spus Adrian Șonka.

Aici nu ne referim la gravitație, pentru că marginea sistemului solar este dată de gravitația Soarelui, care se întinde mult mai mult, dar în privința a ceea ce emite Soarele, acolo există o margine.

Soarele este o stea și este fluid, lichid, gazos și foarte ușor pleacă de pe el materie, accelerată de câmpul magnetic, de temperatură. În fiecare secundă pleacă cantități enorme de pe Soare, de nuclee de hidrogen, de heliu, electroni și alte particule. Cele mai lente au vreo 600 de kilometri pe secundă, ajung și la 2.000. În câteva zile, particulele ajung și la Pământ, sunt așa-numitele erupții solare”, a explicat el.

Noi nu putem simți cu sondele astea două vântul solar al altor stele. Orice stea trebuie să aibă o emisie continuă de particule. Dar simt particulele accelerate de supernove sau de găurile negre situate în alte galaxii. Practic, acum, în timp ce vorbim, suntem loviți de raze cosmice care provin din alte galaxii. Nu este ceva ieșit din comun”, a spus astronomul.

De obicei, supernovele accelerează foarte mult alte nuclee de hidrogen, heliu și alte elemente chimice și ajung și pe Pământ, în ciuda vântului solar și a atmosferei și câmpului magnetic al Pământului. Razele cosmice sunt particule cu o viteză apropiată de cea a luminii care mătură sistemul solar. O parte intră și în atmosferă. Se întâmplă cu toate planetele. Noi putem să aflăm ce s-a întâmplat cu un obiect în funcție de câte raze cosmice a primit de-a lungul timpului”, a mai spus Șonka.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri