Un român lucrează la trenul viitorului

Data actualizării: Data publicării:
trenul viitorului

Un tren care să meargă cu o viteză apropiată de cea a sunetului. Este inovaţia secolului, la care lucrează şi un tânăr român. Student la Politehnică, Denis Tudor a mers pe cont propriu în Statele Unite şi s-a calificat în finala concursului Hyperloop, organizat de faimosul antreprenor Elon Musk.

 

Denis Tudor, student: „Mă bucur, pentru că, cumva, omenirea s-ar putea bucura de ceea ce fac eu. Adică mai presus de bani este mulţumirea sufletească.”

Denis este student la Politehnică, în anul patru, şi e hotărât să contribuie la viitorul tehnologiei. Ţinta este Hyperloop - un tren care să se apropie de 1.200 de km/h, construit într-un tub vidat. Ideea a fost a antreprenorului Elon Musk.

Denis Tudor, student: „Elon Musk a povestit că ideea i-a venit atunci când era blocat în trafic în Los Angeles şi trebuia să ajungă în San Francisco.”

O călătorie care, în cel mult patru ani, ar putea să coste doar 50 de dolari. Motivul este simplu: călătoria se face fără consum. Există, însă, o serie de probleme în implementarea ideii.

Denis Tudor, student: „O mare problemă va fi cauzată de vidul din interiorul tubului. E foarte greu să obţii o presiune foarte mică. De fapt, nu va fi un vid curat, vor fi condiţii de presiune scăzută şi orice crăpătură, accidentare sau lovire mecanică a tubului poate genera o mare pagubă şi aici nu mă refer neapărat la pierderi materiale, ci la pierderi de vieţi.”

Acesta este motivul pentru care Elon Musk a organizat un concurs de idei, pentru tineri din toată lumea. Denis a participat pe cont propriu. A plecat în Statele Unite cu planul lui, unde a fost cooptat într-una din echipele finaliste.

Denis Tudor: „Părerea mea este că dacă Elon Musk ar vrea să construiască în momentul acesta ar putea angaja cei mai buni 30 de ingineri din lume, dar Elon Musk a şi zis la sesiunea de întrebări şi răspunsuri pe care a avut-o cu noi că asta vrea de la studenţi şi echipele din acest concurs: vrea idei, cât mai multe idei originale. ”

Aşa că tineri din toată lumea se întrec acum în idei şi soluţii. RLoop, echipa din care face parte Denis, a fost desemnată cea mai bună echipă neuniversitară, iar principalii concurenţi sunt studenţii de la MIT. Este o organizaţie non-profit, la care lucrează inclusiv angajaţi NASA.

Thomas Lambot NASA, inginer șef: „Toată munca mea zilnică este la NASA şi RLOOP este serviciul meu de noapte. Nu sunt plătit pentru asta, sunt voluntar. E o chestie nebună, dar e foarte frumos. E tehnic şi sunt o mulţime de provocări. Avem termene limite tot timpul, este incredibil de greu, dar e distractiv. ”

Ideile echipei prind viaţă datorită unor sponsori, impresionaţi de entuziasmul tinerilor. Aşa a fost finanţată şi vacanţa lui Denis în Sillicon Valley, unde a stat în această vară. Munca lui a fost esenţială pentru crearea prototipului cu care echipa va participa în finală.

Brent Lessard, project manager: „Denis a reuşit să implementeze softul de control pentru partea automată. Este acelaşi soft pe care îl vom folosi pentru prototipul care va fi, cred, la o scară de 1 la 24.”

Finala concursului va fi anul viitor, în ianuarie, atunci când Denis se va întoarce în Sillicon Valley. Până atunci, echipa va lucra pe o platforma online. Premiul este ţinut secret, dar cel mai probabil câştigătorii vor construi primul tren real Hyperloop.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri