Cum funcționează senzorii de parcare?

Data publicării:
presura parcare

Avem senzori la mașini care ne arată orice mică defecțiune. Unii pornesc ștergătoarele sau ne spun când riscăm să rămânem fără combustibil, iar alții, care nu apar la toate modelele, ne avertizează când ne apropiem prea mult de un obstacol. Cum funcționează senzorii de parcare ne explică fizicianul Cristian Presură, autorul cărții „Fizica povestită”.

Cristian Presură, fizician: „Cele mai multe mașini folosesc un senzor cu ultrasunet, așa cum este acesta. În esență, un senzor cu ultrasunet este în același timp un difuzor, cât și un microfon. Sunetul pe care îl generează are o frecvență foarte ridicată. De aceea, urechea noastră nu îl poate auzi. El se numește ultrasunet. Metoda folosită este cea a ecoului, ca acela dintr-o fântână. Senzorul produce la început un strigăt. Ultrasunetul pleacă, se îndepărtează, ajunge la un obiect, se reflectă de acesta și se întoarce. Cu cât distanța dintre senzor și obiect este mai mică, cu atât ecoul se întoarce mai repede înapoi”.

Alte fenomene fizice explicate de Cristian Presură găsiți AICI.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00 și pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta

Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri