Cyborgii, oamenii updatați

Data publicării:
cyborgi

De departe cea mai inedită experienţă de la Internet and Mobile World a fost conferinţă despre cyborgi sau oameni upgradaţi susţinută de cercetătorul german Patrick Kramer.

Kramer a început prin a face referinţe la câţiva cyborgi celebri din filmele de la Hollywood precum omul bionic, inspector Gadget, Robocop şi alţii şi a ajuns la a explica în ce mod această ficţiune a devenit realitate.

În prezent există peste 50.000 de oameni în lume care se pot numi cyborgi, adică o parte din corpul lor este tehnologie. Însă mai departe de exemplele medicale cum ar fi persoane cu implanturi cohleare sau pacemakere, există numeroşi oameni care optează pentru a-şi upgrada corpurile cu microcipuri sau implanturi luminoase.

Chiar dacă întrebarea noastră naturală a fost „de ce?”, Kramer a pus problema într-un mod foarte interesant şi a întrebat „de ce nu?”. Microcipurile de tip RFID adică identificare de radiofrecvenţă şi cele NFC sunt din ce în ce mai populare în rândul pasionaţilor de tehnologie. Acestea pot fi programate pentru a îndeplini o mulţime de funcţii, cum ar fi înlocuirea cheilor de la casă sau de la maşină, stocarea parolelor sau a cardurilor bancare, deblocarea telefoanelor sau a altor sisteme de securitate şi aşa mai departe.

Kramer a reuşit să spulbere şi câteva mituri legate de aceste cipuri cum ar fi că poţi fi urmărit prin GPS dacă ai un astfel de implant sau că ele reprezintă un pericol pentru sănătate. Microcipurile au o dimensiune de 12 pe 4 milimetrii, se implantează cel mai adesea în mâna utilizatorului şi sunt extrem de rezistente fără să prezinte niciun risc pentru purtător.

Kramer susţine că şi dacă nu plănuieşti să faci nimic cu cipul proaspăt implantat, lipsa oricărui dezavantaj mai departe de o mică înţepătura din momentul inserţiei, răspunde foarte bine la întrebarea „de ce nu”. La final, Kramer care este fondatorul companiei DigiWell a făcut şi o demonstraţie pe scenă în care a implantat live în 20 de secunde un cip în mâna unui voluntar.

Însă lucrul cel mai important cu care am rămas noi la sfârşitul acestei conferinţe este felul în care discuţia despre cyborgi sau oameni upgradaţi polarizează publicul. La fel cum spunea şi Kramer, utilitatea actuală a unui astfel de implant depăşeşte funcţionalităţile sale tehnice şi reprezintă în esenţă unul dintre cele mai bune mijloace de a porni o conversaţie cu cineva pe tema viitorului umanităţii.

În contextul în care state precum Australia, Germania sau Danemarca reunesc din ce în ce mai mulţi entuziaşti care de abia aşteaptă să scape de corvoadă purtării unui set de chei în buzunar când pot deschide uşi direct cu mâna, discuţia de fond despre îmbunătăţirea corpului uman cu ajutorul tehnologiei este foarte interesantă şi importantă. Voi ce părere aveţi? V-aţi face un implant cu un cip RFID NFC? Aşteptăm părerile voastre pe pagina de facebook a emisiunii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri