De ce sunetul se propagă mai bine sub apă?

Data actualizării: Data publicării:
cristian presura sunet

Este dovedit științific că sunetul se propagă mai repede sub apă. Care este explicația? Ne spune fizicianul Cristian Presură, autorul cărții „Fizica povestită”.

Cristian Presură: „În apă, sunetul circulă mai repede decât în aer. De ce? Să privim acest elastic. Atunci când el este întins, vibrează mai repede și mai bine decât atunci când nu este întins. Asta se întâmplă pentru că, atunci când elasticul este întins, atomii din elastic se atrag mai puternic unul de celălalt. De aceea, vibrația unui singur atom se transmite mai bine și mai repede la atomul de lângă el.

La fel se întâmplă și cu sunetul, care este o variație în presiune. Mai simplu spus, o vibrație a moleculelor. În aer, moleculele sunt separate, la distanțe mai mari una de cealaltă și de aceea interacționează mai slab. Vibrația moleculelor se transmite mai încet de la una la cealaltă, de aceea în aer viteza sunetului este mai mică.

Apa, însă, este mai densă și moleculele de apă sunt legate una de cealaltă. De aceea, vibrația moleculelor se transmite mai eficient de la una la cealaltă. Așa cum se întâmpla în cazul elasticului întins. Viteza sunetului în apă devine de 4 ori mai mare decât viteza sunetului în aer.

Ați văzut că, atunci când ne scufundăm în apă, auzim mai bine? De ce? Ei bine, apa ne înconjoară fața din toate părțile. Ea face un contact foarte bun cu pielea noastră. De aceea, sunetul circulă nu numai prin ureche și prin timpan, așa cum se întâmplă în mod normal, ci circulă și prin intermediul oaselor care se găsesc în jurul urechii. Sunetul ajunge astfel la urechea internă și pe o altă cale și în felul ăsta ajungem să auzim mai bine”.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Emisiunea se difuzează pe Digi World vineri, de la ora 19:00, pe Digi Life tot vineri, de la ora 23:00, și pe Digi24 sâmbătă, de la 15:30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri