De ce sunt românii vulnerabili la atacuri informatice

Data actualizării: Data publicării:
hacker

Românii sunt printre cei mai neglijenţi din Europa atunci când vine vorba de protecţia informaţiilor personale. Jumătate cred că nu reprezintă un interes pentru hackeri şi nici nu se protejează cu soluţii de securitate. A doua jumătate se teme de infractorii cibernetici, dar tot nu îşi ia măsuri. Specialiştii în securitate cibernetică susţin că în ţara noastră se folosesc şi cele mai vechi sisteme de operare din lume, relatează Digi24.

Neglijența, nepasarea și lipsa de informare îi determina pe români sa greșească flagrant atunci când folosesc internetul. Pe principiul mie nu mi se poate întâmpla nimic, peste 60 % consideră că n-au nevoie de o soluție de securitatate pentru telefon, tabletă sau laptop. Peste 80% prefera rețele nesecurizate, din baruri sau parcuri, pentru că sunt gratis. Iar peste 40%, folosesc parole previzibile, numele lor urmat de cifrele 1234.

Potrivit studiului realizat de un producător român de softuri pentru securitate informatică, utilizatorii cred că nu sunt importanți pentru infractorii online pentru că nu fac tranzacții virtuale. Specialiștii susțin, însă, că hackerii le pot folosi gadgeturile drept paravan pentru alte atacuri.

„Poate face tot felul de lucruri ilegale folosind reţeaua victimei. Dacă poliţia vine pe firul evenimentului va ajunge la IP de unde s-a întâmplat frauda şi va ajunge la noi acasă. În România suntem văzuţi ca foarte tehnici, dar statistile oferite nu confirma deloc acest lucru. Încă folosim sisteme de operare care au ajuns la capătul vieţii. Windows XP şi Windows Vista au o pondere nesperat de mare în România”, afirmă Bogdan Botezatu, expert IT.

Acelaşi studiu arată că mai bine de jumătate dintre utilizatori sunt conştienţi, totuşi, de riscurile pe care şi le asumă. Cinci din 10 români se tem chiar ca ar putea fi spionaţi de hackeri şi ar putea rămâne fără bani în conturi din cauza lor. Cu toate acestea continuă să-şi cumpere obiecte inteligente pentru casă, care nu sunt securizate.

„Spre exemplu, daca îoi cumpara o priza inteligenta, nu l va interesa daca priza e sigura, il va interesa doar daca el o poate controla de la distanță”, spune Liviu Arsene.

România, membra a Uniunii Europene și a NATO, a devenit o țintă importantă pentru hackerii din întreaga lume. În fiecare zi sunt atacate instituțiile guvernamentale din țara noastră, dar și zeci de mii de utilizatori independenți. De la stat, răufăcătorii încearca să obțină informații secrete, iar de la civili vor bani și date personale pe care să le folosească la alte fraude.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri