Alunecări de teren, tratate cu bacterii

Data publicării:
biociment - alain herzog
Foto: Alain Herzog

Drumurile şi terenurile care se surpă pot fi reparate cu... bacterii şi uree. Specialiştii elveţieni au dezvoltat un biociment, care este puternic şi nu afectează mediul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Dacă avem un teren alunecos, cu pietriş sau nisip, avem soluţia să-l întărim cu beton, dar din punct de vedere ecologic este un pas înapoi. De aceea, doi cercetători elveţieni au venit cu o soluţie organică, uşor de folosit şi ieftină, care combină o specie de bacterii (Sporosarcina pasteurii) cu ureea. Amestecate, acestea vor forma cristale de calcit, un mineral foarte întâlnit în natură, care leagă pietrele şi particulele de nisip şi care se răspândesc pe porţiuni mari în doar câteva ore.

Chiar dacă bacteriile folosite de cercetători nu sunt periculoase, există posibilitatea să sufere mutaţii şi atunci lucrurile se schimbă.

Alte studii au arătat că betonul se poate repara singur dacă are în compoziţie o specie de ciuperci (Trichoderma reesei). În momentul în care se formează crăpături şi pe acolo pătrund apă şi oxigen, sporii se înmulţesc şi eliberează carbonat de calciu. Substanţa va umple fisurile nou apărute şi nu le va mai permite să se extindă.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri