Antibioticul natural ascuns în laptele mamei

Data publicării:
alaptat

Laptele matern conţine un antibiotic natural, care ar putea învinge bacteriile super-rezistente. A dat rezultate mai ales împotriva un tip de streptococ ce afectează nou-născuţii, potrivit unui articol publicat de Universitatea Vanderbilt.

Laptele matern conţine un amestesc nutritiv de proteine, grăsimi şi zaharuri. Dar pe lângă asta, spun cercetătorii Universităţii Vanderbilt, stă ascunsă o nouă clasă de antibiotice.

Ca să testeze proprietăţile antibacterine ale zahărului din laptele matern, echipa a extras mai întâi compuşii numiţi oligozaharide din mai multe probe de lapte matern. Apoi i-au introdus în culturi de streptococ hemolitic de grup B, care provoacă infecţii nou-născuţilor. Şi au observat că doi dintre compuşi au distrus coloniile aproape în totalitate şi le-au deteriorat şi biofilmul pe care streptococii îl creează pentru protecţie. În plus, cercetătorii au descoperit că zaharurile din laptele matern au fost eficiente împotriva a doi dintre cei şase agenţi patogeni din grupul „ESKAPE”, bacterii care dezvoltă cel mai rapid rezistenţă la antibiotice.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri