Cea mai complexă hartă a Căii Lactee. Au fost descoperite peste 3 miliarde de corpuri cerești

Data publicării:
Gargantuan Astronomical Data Tapestry of the Milky Way
Un nou studiu al galaxiei Calea Lactee a dezvăluit 3,3 miliarde de corpuri cerești. Foto: NOIRLab

Un nou studiu al galaxiei Calea Lactee a dezvăluit 3,3 miliarde de corpuri cerești, relatează CNN.

Galaxia noastră este plină de sute de miliarde de stele, nori întunecați de praf și gaz și pepiniere strălucitoare unde se nasc stelele. Acum, astronomii au documentat aceste minuni în detalii fără precedent cu ajutorul instrumentului Dark Energy Camera Plane Survey, care a făcut 21.400 de expuneri individuale pe parcursul a doi ani.

Studiul, care reprezintă a doua lansare de date din program începând cu 2017, este cel mai mare catalog de obiecte din Calea Lactee realizat până în prezent. Camera cu energie întunecată, situată pe telescopul Víctor M. Blancori de la Observatorul Interamerican Cerro Tololo al Fundației Naționale de Știință din Chile, a captat datele pentru această cercetare.

Telescoapele din Chile se află la o altitudine de aproximativ 2.200 de metri și pot observa cerul sudic în detaliu pe lungimi de undă ale luminii vizibile și în infraroșu. Cele două seturi date publicate de Dark Energy Camera Plane Survey acoperă 6,5% din cerul nopții. Astronomii vor putea folosi datele furnizate pentru a mapa mai bine structura 3D a prafului și a stelelor galaxiei.

„Este o performanță tehnică. Imaginați-vă o fotografie de grup cu peste trei miliarde de oameni în care fiecare individ este vizibil”, a spus Debra Fischer, director de științe astronomice la Fundația Națională pentru Știință.

„Astronomii vor studia cu atenție acest portret detaliat al celor peste 3 miliarde de stele din Calea Lactee în deceniile următoare. Acesta este un exemplu fantastic al performanțelor pe care le pot realiza parteneriatele între agențiile federale”, a adăugat ea.

O nouă imagine care prezintă obiectele cerești capturate de cameră a fost lansată miercuri. Ea include stele și praf de pe discul galactic strălucitor al Căii Lactee. În acest plan se află și brațele spiralate ale galaxiei.

Dârele întunecate de praf văzute în imagine ascund lumina stelelor, în timp ce strălucirea din regiunile de formare a stelelor face dificilă reperarea luminozității individuale a obiectelor cerești.

Folosind Dark Energy Camera, astronomii au reușit să privească prin praful planului galactic folosind lumina infraroșie și au folosit o metodă de procesare a datelor pentru a face ca obiectele să fie identifcabile.

Setul de date a fost distribuit într-un studiu publicat miercuri în Astrophysical Journal Supplement.

„Unul dintre principalele motive pentru succesul DECaPS2 este că pur și simplu am îndreptat camera spre o regiune cu o densitate extraordinar de mare de stele și am fost atenți la identificarea corpurilor care apar aproape unulpeste altul”, a spus autorul principal al studiului, Andrew Saydjari, doctorand la Universitatea Harvard și cercetător la Centrul de Astrofizică | Harvard & Smithsonian.

„Acest lucru ne-a permis să producem cel mai mare catalog de acest gen făcut vreodată cu o singură cameră, în ceea ce privește numărul de obiecte observate”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri