Creiere umane crescute în secret în laborator. Scopul lor controversat. Cercetător: Etica nu poate ține pasul cu știința

Data actualizării: Data publicării:
caputra youtube
Foto: Youtube

Replici în miniatură a creierului uman, dezvoltate în laborator - vorbim despre încă o graniță depășită de tehnologie. Subiectul a creat o adevarată tensiune pe site-urile de specialitate, mai ales ca proiectul s-a dezvoltat o bună perioadă de timp în secret.

Mini creierele umane care cresc în interiorul unor trupuri de şobolani încep să se integreze, spun savanţii.

Tehnologia stem a avansat atât de mult, încât acum oamenii de ştiinţă pot acum creşte în laborator versiuni miniaturale ale creierelor umane, aşa numitele organoide sau mini-creiere. Însă cei preocupaţi de etica medicală sunt îngrijoraţi în legătură cu recentele progrese făcute în acest domeniu ce presupune creşterea unor creiere minuscule în interiorul altor animale. Aceste preocupări au devenit mai serioase după întâlnirea anuală din noiembrie a Societăţii de neuroştiinţă, ţinută în Washington D.C, când două echipe de cercetători au prezentat o cercetare încă nepublicată despre interacţiunea neaşteptată dintre mini creierele umane şi gazdele lor, şobolanii şi şoarecii.

Cercetător: „Intrăm pe un teren total nou”

În această cercetare, oamenii de ştiinţă declară că organoidele au supravieţuit pentru lungi perioade de timp - chiar două luni într-un caz - conectate la sistemele circulatorii şi nervoase ale animalelor de laborator, transferând sânge şi semnale nervoase între animalul gazdă şi celulele umane implantate. Un avans fără precedent în acest tip ce cercetare. „Intrăm pe un teren total nou", spune Christof Koch, preşedintele Institutului Allen pentru ştiinţele creierului din Seattle. „Ştiinţa avansează atât de rapid, încât etica nu mai poate ţine pasul."

Faptul că aceste mini-creiere pot fi crescute în laborator e un mare proges, pentru că au multe dintre caracteristicile creierelor umane din primele stadii de dezvoltare. Cu toate că nu sunt „vii” în sensul în care sunt creierele noastre, se dezvoltă şi sunt organizate în multiple straturi ca şi acestea. Ba chiar reacţionează asemănător unor stimuli precum drogurile psihedelice. Organoidele sunt concepute pentru a revoluţiona cercetarea pe creierul uman, pentru că oamenii de ştiinţă le pot supune unor teste care ar fi lipsite de etică dacă ar fi făcute pe oameni vii.

Savanții dezbat dacă aceste creier sunt „conștiente”

Savanţii încă dezbat dacă aceste creiere sunt „conştiente" sau nu, dar faptul că ar putea fi implantate cu succes în animale de laborator stârneşte un nou set de îngrijorări etice. Una dintre îngrijorările majore este legată de posibilitatea ca aceste organoide s-ar putea dezvolta la un nivel superior în interiorul animalelor de laborator, făcând dezbaterea despre conştiinţa mini-creierelor şi mai urgentă. Implantarea unor structuri de creier uman în animale creează o arie etică spinoasă, iar oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi în legătură cu faptul că cercetările medicale ajung prea repede şi prea departe pe un teritoriu necunoscut. În acest moment, trei laboratoare au conectat cu succes organoide la vase de sânge de origine animală.

În ianuarie, cercetătorii de la Institutul Salk au dezvoltat un hibrid om-porc, generând posibilitatea că porcii cu celule umane să poată dezvolta conştiinţă umană.

Editor web: C.T./ Redactor TV: Anca Grădinariu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salarii mai mici de la 1 iulie 2024 pentru acești români. Decizia lovește în mulți angajați
Digi FM
Mihaela Tatu, adevărul despre motivul pentru care a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: „Nu mi-a părut...
Pro FM
Lidia Buble, ipostaze senzuale printre așternuturi și într-un costum de baie roșu, într-un hotel de 2500 de...
Film Now
Cum arată copiii lui Jason Momoa. Fiul lui de 15 ani are cel mai ciudat nume de la Hollywood
Adevarul
Gratare cu carne de om. Un canibal și-a servit vecinii cu carne umană, fără ca aceștia să știe ce mănâncă de...
Newsweek
Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință? Cine a fost actorul care a inspirat-o?
Digi FM
Cum a fost umilit un copil la serbarea de la grădiniță. Mama acestuia, mesaj sfâșietor: „M-a durut, am rămas...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Tatăl Angelinei Jolie, declarații rare despre fiica sa și nepoata lui, Vivienne. Jon Voight și actrița nu mai...
UTV
Bianca Censori a intors toate privirile la Paris Fashion Week. Sotia lui Kanye West nu a renuntat la tinutele...