Cum afectează încălzirea globală călătoriile cu avionul

Data publicării:
shutterstock_388415566
Foto: Shutterstock

Zeci de zboruri au fost anulate luna trecută în SUA din cauza valului de căldură care a făcut imposibilă decolarea. Pe viitor, aceste incidente vor fi din ce în ce mai dese în întreaga lume din cauza încălzirii globale, avertizează specialiștii.

shutterstock_388415566
Foto: Shutterstock

Problema poate fi explicată simplu. Cu cât aerul devine mai cald, densitatea scade, iar în aerul rarefiat, aripile avionului nu pot lua altitudine, scrie gizmodo.com. Când temperaturile sunt foarte crescute, un pilot trebuie să ia în calcul mai mulți factori înainte de decolare, precum tipul de aeronavă pe care o manevrează, lungimea pistei sau greutatea avionului. În anumite cazuri, decolarea unui avion încărcat cu pasageri și bagaje ar putea fi foarte riscantă din cauza temperaturilor crescute.

Un nou studiu publicat de Climatic Change a arătat că, pe măsură ce temperaturile de pe glob cresc, iar valurile de căldură devin tot mai dese, liniile aeriene se vor confrunta cu această problemă în mod regulat. Potrivit cercetătorilor, între 10 și 30% dintre avioanele încărcate la maxim nu vor reuși să decoleze în zilele călduroase, forțând companiile aeriene să reducă numărul de pasageri sau de bagaje. O alternativă ar fi și programarea zborurilor în timpul nopții.

În cadrul studiului au fost analizate modele de avioane care efectuează zboruri comerciale precum Boeing 737-800.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri