Sari la conținut

Descoperire importantă la Universitatea Bucureşti

Ziduri vechi de peste 300 de ani ale Academiei Domneşti de la Sfântul Sava au fost descoperite în curtea Universităţii din Bucureşti. Săpăturile arheologice făcute timp de două săptămâni au scos la lumină rămăşiţe ale Academiei înfiinţate de Constantin Brâncoveanu în 1694, precum şi ziduri ale vechii clădiri a Universităţii din Bucureşti.

Arheologii s-au uitat pe planurile Capitalei din 1850 şi şi-au dat seama că pot exista fragmente de zid ale unor construcţii vechi în curtea Universităţii.

Andrei Măgureanu, cercetător: „Aici unde ne aflăm, a apărut zidul de Nord al Academiei lui Orăscu, precum şi un fragment dintr-un zid al unei clădiri care apare pe planul de la mijlocul secolului al XIX-lea, cea mai veche structură de zid identificată deocamdată. Iar undeva mai departe, au apărut fragmente din fundaţiile Academiei Domneşti.”

Academia Domnească rivaliza în acele vremuri cu Marea Şcoală a Patriarhiei din Constantinopol.

Florentina Niţu, decan al Facultăţii de Istorie: „Şi a fost, până la începutul secolului al XIX-lea cea mai importantă instituţie de învăţământ superior din această zonă. Cu profesori iniţiali greci, după care în secolul al XVIII-lea, tot mai mulţi profesori de limbă franceză şi italiană.”

Lucrările vor fi reluate în primăvară.

Andrei Măgureanu, cercetător: „Ne aşteptăm să găsim mai departe fragmente din cele două clădiri menţionate. Precum şi alte clădiri de secol XIX sau anterioare secolui al XIX-lea.”

Vestigiile au fost acoperite pentru a putea fi păstrate în bune condiţii până la reînceperea lucrărilor.

Pe aceeași temă