Descoperire uimitoare care ar putea ajuta la „repararea” inimii după infarct

Data publicării:
infarct shutterstock_646534813
Foto: Shutterstock

Un peşte mic ne poate ajuta să ne revenim după un atac de cord. Avem foarte multe de învăţat de la el pentru că oamenii de ştiinţă au descoperit că este capabil să-şi regenereze ţesutul cardiac.

pestele tetra shutterstock_224156962
Peștele mexican tetra este capabil să-și regenereze țesutul cardiac | Foto: Shutterstock

Studiul a fost realizat de echipe de la University College London şi Oxford, scrie BBC. Specialiştii au făcut teste cu două specii de peşte mexican tetra, cărora le-au extirpat mici bucăţi din inimă. După operaţie, unii dintre ei - cei care stau în izvoare şi ape mici, unde este şi puţină lumină - au rămas cu cicatrici. Celelalte exemplare, acelea care trăiesc în râuri mai mari, şi-au regenerat treptat ţesutul cardiac lipsă.

Experţii cred că responsabile sunt o genă şi trei segmente de ADN, însă nu au reuşit să înţeleagă exact cum funcţionează mecanismul şi ce s-a întâmplat în evoluţia celor două specii de nu au ambele capacitatea de regenerare.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.

Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri