Doi români participă la o descoperire istorică. Ce au aflat studiind genomul oamenilor care au trăit acum 45.000 de ani în Bulgaria

Data actualizării: Data publicării:
pestera cu fosile umane
Doi cercetători români contribuie la descoperirea legăturilor genetice dintre oamenii preistorici din Balcani. Foto: captură Digi24

Doi cercetători români contribuie la descoperirea legăturilor genetice dintre oamenii preistorici din Balcani. Echipa din care fac parte și acești specialiști de la Institutul de Speologie „Emil Racoviţă” a secvenţiat genomurile unora dintre ce mai vechi oameni moderni din Europa, care au trăit cu circa 45.000 de ani în urmă, într-o peșteră din Bulgaria.

Oana Teodora Moldovan, cercetător: Este o lucrare care cumva detronează „omul de la oase” (Peștera cu oase din România, n.r.) adică nu mai este cel mai vechi om modern din Europa, dar rămâne cel mai interesant om modern fosil, pentru că are cel mai mare procent de gene de neanderthalian. Face parte dintr o poplație deosebită, nu există alți indivizi care să fie asemănători, care să fie înrudiți cu acest „om de la oase”.

Silviu Constantin, cercetător: De pildă, în Bulgaria, din 5 indivizi, 4 au avut strămoși de Neanderhtal, cel puțin unul din părinți era om de Neanderthal, la fel ca la Peștera cu oase, în schimb al cincilea, cu o vechime mai mică, de 35.000 de ani, nu mai avea. Deci era cu totul altă populație și asta înseamnă că au existat schimburi de populație.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri