Fragmente de oase de urși și feline mari, găsite sub Coloseumul din Roma. Ce gustări serveau spectatorii luptelor din amfiteatrul antic

Data actualizării: Data publicării:
Tourists seen visiting the Colosseum and famous locations in central Rome on 20 November 2022
Coloseumul de la Roma încă are surprize de dezvăluit pentru arheologi. Foto: Profimedia

Un studiu de un an asupra sistemului de canalizare de sub Coloseumul de la Roma a scos la lumină fragmente de oase de urși și feline mari, animale care au fost probabil folosite în lupte sau ca pradă pentru jocuri de vânătoare în arena romană, au anunțat arheologii, potrivit Reuters. De asemenea, ei au găsit și semințe de fructe și resturi alimentare care indică faptul că obiceiul gustărilor pe stadioane este vechi de milenii. 

Alături de resturi animale, arheologii au mai descoperit peste 50 de monede de bronz, din perioada târzie a imperiului, precum și o monedă de argint din jurul anilor 170-171, care marca zece ani de domnie a împăratului Marcus Aurelius, potrivit unui comunicat citat de Reuters.

De asemenea, în celebrul amfiteatru vechi de 2000 de ani au mai fost identificate semințe de fructe (smochine, struguri, pepene), dar și urme de măsline și alune -  ceea ce indică probabil că spectatorii serveau gustări în timpul spectacolelor.

Studiul, care a început în ianuarie, a presupus curățarea a circa 70 de metri de scurgeri și canale de sub Coloseum și va aduce lumină asupra ultimilor ani de activitate, înainte de a înceta să mai fie folosit, în jurul anului 523.

Alfonsina Russo, directorul parcului arheologic de la Coloseum, a declarat că descoperirile vor „aprofunda înțelegerea noastră asupra experienței și obiceiurilor celor care veneau aici în lungile zile dedicate spectacolelor”. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri