GALERIE FOTO Mormânt vechi de 1.400 de ani, descoperit în China. Ce au aflat arheologii despre cei îngropați

Data actualizării: Data publicării:
mormant vechi de 1400 de ani descoperit in china
Mormântul a fost descoperit pe vechiul Drum al Mătăsii. Foto: Agerpres / Xinhua / Li An)

Un mormânt vechi de 1.400 de ani, în care au fost identificate atât elemente budiste, cât şi ale unei religii persane, a fost descoperit în provincia Henan din centrul Chinei, relatează luni Xinhua, preluată de Agerpres. Zona se află pe traseul Drumului Mătăsii, posibilă explicație pentru multiplele influențe culturale. 

Mormântul din cărămidă, care conţine un pat din marmură albă, datează din timpul dinastiei Sui (581-618) și a fost excavat în districtul Long'an din oraşul Anyang, a declarat Jiao Peng, directorul departamentului de excavaţii din cadrul Institutului de arheologie şi cercetare a relicvelor culturale din acest oraş.

Reprezentări grafice ce includ aspecte din viaţa de zi cu zi a proprietarilor mormântului şi scene religioase sunt sculptate pe pat, iar la fiecare capăt al acestuia este înfăţişat un sacerdot, în stilul zoroastrismului, o veche religie persană. Lotuşi, în stil budist, pot fi, de asemenea, remarcaţi printre sculpturi.

Patul oferă informaţii pentru cercetarea tehnicilor de sculptură din dinastia Sui şi are o importantă semnificaţie pentru studiul dezvoltării, evoluţia formei şi utilizarea ierarhică a paturilor din piatră în interiorul mormintelor din China, a notat Jiao.

Kong Deming, directorul Institutului menţionat, a declarat că un bărbat pe nume Qu Qing a fost aşezat pe patul funerar, alături de soţia sa. Epitafele dezvăluie identitatea cuplului şi detalii din viaţa sa.

Inscripţiile oferă noi dovezi utile pentru studiul dezvoltării caracterelor chinezeşti, dar şi cu privire la caligrafia din timpul dinastiei Sui, a precizat Kong.

Potrivit acestuia, familia Qu a trăit în regiunea Longxi, situată în prezent în provincia Gansu. Regiunea era o secţiune importantă pe Drumul Mătăsii şi, prin urmare, a fost influenţată de culturile din Europa, Asia de Vest şi Asia Centrală.

CHINA-HENAN-ANYANG-ANCIENT TOMB-DISCOVERY (CN)
Mormântul este împodobit cu gravuri extrem de complexe, aparținând mai multor culuri. Foto: agerpres / Xinhua / Li An

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri