Inovație. Vase de sânge create din frunze de spanac

Data publicării:
spanacv

Inovaţii care ar putea salva vieţi în viitor. O echipă de cercetători din Statele Unite a reuşit să creeze artere cu ajutorul unei frunze de spanac. Anterior, oamenii de ştiinţă au încercat să folosească tehnologii 3D, însă rezultatele nu au fost suficient de bune.

Punem frunzele de spanac în detergent, pentru a înlătura celulele vegetale de pe frunză. Rămâne structura pentru acele celule, după care putem să plantăm celule umane pe acea structură”, explică Glenn Gaudette, profesor de inginerie biomedicală.

Cercetătorii americani spun că această tehnică ar putea fi folosită cu succes pentru recuperarea rapidă a pacienţilor care au suferit un atac de cord.

„Ideea este că avem acest ţesut subţire şi plat care are deja o reţea vasculară. Astfel, ar fi posibil să stivuim mai multe frunze pentru a crea ţesut cardiac”, adaugă Joshua Gershlak, student.

Oamenii şi plantele au în organism sisteme diferite pentru deplasarea elementelor chimice. Totuşi, reţeaua vasculară prin care are loc acest proces e similară, explică oamenii de ştiinţă.

„Sperăm că vom putea folosi sistemul vascular din frunzele de spanac pentru a le oferi nutrienţi şi oxigen celulelor care cresc pe frunze”, mai spune Glenn Gaudette, profesor de inginerie biomedicală.

Deşi cercetarea este departe de a fi finalizată, progresul e remarcabil, spun cei implicaţi. Un studiu pe această temă va fi publicat în luna mai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri