Invazia „murăturilor de apă”. Creaturile care i-au uimit pe cercetători

Data publicării:
1280px-Pyrosoma_atlanticum wiki
Foto: Wikipedia

O creatură rară, de dimensiuni mici, dar care se adună în colonii de milioane de exemplare, a invadat în ultima perioadă coasta de vest a Statelor Unite, distrugând plasele de pescuit și uimindu-i pe oamenii de știință care caută să afle mai multe informații despre aceste viețuitoare, informează The Guardian, citat de Agerpres.

1280px-Pyrosoma_atlanticum wiki
Foto: Wikipedia

Pescarii de pe coasta de vest le-au povestit cercetătorilor că în unele zone nu mai pot prinde nimic din cauza coloniilor foarte dense de pyrosoma. Când cârligele sunt scoase din ocean, pe acestea atârnă creaturile cu aspect ciudat, supranumite uneori „murături de mare”.

Aceste viețuitoare de doar câțiva milimetri lungime, dar care se adună în colonii imense, au ajuns și pe plajele populare, uimindu-i pe localnici.

Olivia Blondheim, absolventă a Universității Oregon, membră a echipei de oameni de știință care studiază acest fenomen a declarat că cercetătorii fac eforturi pentru a înțelege impactul pe care îl va avea această invazie asupra ecosistemului dar și a industriei pescuitului. „Sunt atât de multe necunoscute în acest moment, este cu adevărat o eflorescență remarcabilă”, a spus ea.

Pyrosoma sunt viețuitoare tubulare, cu aspect gelatinos, care se deplasează în colonii formate din mici organisme.

Ele sunt creaturi asexuate, care se reproduc prin clonare și i-au fascinat de mult timp pe navigatori. Unii dintre aceștia au fost fotografiați înotând în preajma unor colonii de pyrosoma de până la 30 de metri lungime.

Blondheim a declarat că nu se cunoaște ce suprafață ocupă în prezent aceste colonii de pyrosoma care s-au acumulat în număr masiv de-a lungul coastei de vest a SUA întinzându-se „cât vezi cu ochii”, după cum a descris situația cercetătoarea.

Oamenii de știință au fost uimiți de afluxul neașteptat de pyrosoma pe coasta de vest a SUA care a început în zona Oregon și s-a mutat treptat spre nord, unele rapoarte menționând prezența acestor viețuitoare chiar și în Sitca, Alaska. Acest lucru este neobișnuit deoarece pyrosoma trăiesc în general în largul apelor calde, tropicale.

Au existat raportări ale unor pyrosoma în 2014 și alte câteva în 2015, însă anul acesta este o cantitate uluitoare, fără precendent”, a menționat Blondheim. „În una dintre călătoriile noastre pe apă am văzut 60.000 în cinci minute, acestea rupându-ne plasele”, a spus ea adăugând că viețuitoarele „luceau și pluteau la suprafață, acoperind cu totul apa”.

Puțini dintre experții în domeniul marin au avut ocazia să vadă cu ochii lor pyrosoma deoarece în timpul zilei acestea rămân la adâncimi mari, uneori chiar la 700 de metri sub suprafață.

Dr Lisa-ann Gershwin, expertă în biologie marină a declarat că astfel de eflorescențe de dimensiuni uriașe s-au mai petrecut în trecut în zone neobișnuite, spre exemplu în regiuni subantarctice, însă acestea atrag atenția mai ales atunci când au impact asupra activității umane.

Nu cred că știe cineva cu siguranță ce a dus la această eflorescență... este neobișnuită”, a adăugat ea. "Orice poate fi posibil, însă o asemenea abundență uluitoare poate indica și faptul că nu ar avea o cauză naturală", a completat specialista.

Atât Gershwin, cât și Blondheim sunt de părere că ar trebui explorată posibilitatea ca această invazie să fie cauzată de creșterea temperaturii apei oceanelor determinată de încălzirea globală, menționează sursa citată.

Printre alte cauze posibile se numără schimbările survenite în alimentația viețuitoarelor sau schimbarea neobișnuită a curenților oceanici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri