Marele mister al sistemului nostru solar: „Planeta 9” sau o gaură neagră cât un grapefruit, dar cu o masă uriașă?

Data actualizării: Data publicării:
orbite planete calltech youtube
Sursa: Youtube / Caltech

Un nouă scanare a cerului va ajuta la testarea unei idei surprinzătoare - aceea că o gaură neagră de mărimea unui grapefruit s-ar ascunde la marginea sistemului nostru solar, relatează Space.com.

În ultimii ani, cercetătorii au observat o aglomerare ciudată pe orbitele mai multor obiecte trans-neptuniene (TNO), care se află în adâncurile întunecate ale sistemului solar. Unii oameni de știință au emis ipoteza că traseele acestor obiecte au fost sculptate de atracția gravitațională a unui obiect mare aflat acolo, de 5 până la 10 ori mai masiv decât Pământul (deși alții cred că obiectele pot fi pur și simplu atrase unul de celălalt).

Acest mare obiect, dacă există cu adevărat, poate fi o planetă - așa-numita „Planetă 9” - sau „Planeta X” sau „Planeta Next”, pentru cei care vor considera întotdeauna Pluto este a noua planetă. Dar există și o altă posibilitate: ar putea fi o gaură neagră, una care concentrează toată acea masă într-o sferă de mărimea unui grapefruit.

Astronomii cercetează deja cerul pentru orice semn al existenței „Planetei 9” și în curând ar putea vâna și ipotetica gaură neagră, cu ajutorul Observatorului Vera C. Rubin, un mare telescop aflat în construcție în Anzii Chilieni, care va începe o scanare a sistemului nostru solar în 2022.

Observatorul Rubin va fi extrem de sensibil și, timp de 10 ani va scana în mod repetat bucăți mari de cer, obținând astfel o mulțime date fără precedent, au spus oamenii de știință. De exemplu, datele vor permite astronomilor să sondeze natura misterioaselor energii întunecate și a materiei întunecate, să găsească și să urmărească un număr mare de asteroizi potențial periculoși și să studieze formarea și evoluția Căii Lactee, printre altele. Telescopul va putea, de asemenea, detecta o potențială semnătur a unei găuri negre.

În vecinătatea unei găuri negre, corpurile cerești mici care se apropie de acesta se vor topi ca urmare a temperaturilor ridicate”, a spus t autorul principal al studiului, Amir Siraj, student la Universitatea Harvard.

Datele obținute de telescop ar trebui să fie în măsură să confirme sau să infirme ipotezele Planetei 9 și găurii negre după primul an de scanare, potrivit studiului, care a fost acceptat pentru publicare în The Astrophysical Journal Letters.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri