Medicament ce i-ar putea ajuta enorm pe pacienții cu diabet de tip II

Data publicării:
pastile shutterstock_549397639
Foto: Shutterstock

Oamenii care suferă de diabet de tip II - adică peste 400 de milioane de persoane în întreaga lume - primesc o veste extraordinară: cercetătorii au creat prima pilulă care nu numai că oprește evoluția bolii, dar îi ajută și să slăbească, mai ales în zona taliei. Medicamentul - primul de acest tip - ar putea fi omologat în trei ani.

diabet insulina shutterstock_325464992
Foto: Shutterstock

La baza lui stă o substanță numită semaglutidă, care a acționat în cazul a 71 la sută dintre pacienții testați, ajutându-i să piardă din grăsimea acumulată în jurul taliei.

Unele tratamente clasice pentru diabet pot genera o ușoară luare în greutate, ceea ce e de natură să creeze un cerc vicios și să alimenteze, de fapt, diabetul de tip 2. Dacă se înrăutățește controlul glicemiei, pacienții au nevoie de injecții cu insulină, ceea ce ar putea fi neplăcut. Noua pastilă, însă, luată împreună cu metforminul, ar putea opri evoluția degenerativă a bolii. Concluziile studiului - ajuns în faza a doua de testare la Centrul pentru Diabet din Leicester, Marea Britanie - au fost publicate în rețeaua JAMA (Journal of the American Medical Association). 

Sunt rezultate obținute prin testarea a 632 de pacienți, timp de 26 de săptămâni, iar noutatea este eficiența deosebită în ceea ce privește pierderea greutății. Cercetătorii speră că semaglutida va oferi o modalitate mai bună de a controla „ucigașul din umbră”: îngrășarea.

Pacienților care luau deja Metformin - principalul medicament administrat majorității bolnavilor de diabet - li s-a administrat și noua pastilă, iar cercetătorii au descoperit că semaglutida a oprit din evoluție dibetul de tip 2, a scăzut nivelul glicemiei, iar pacienții nu au mai avut nevoie de insulină injectabilă. 

Diabetul de tip 2 poate duce la stop cardiac, orbire, amputarea membrelor și alte complicații. Cu alte cuvinte, este o bombă cu ceas care acționează pe întreaga planetă. 

Creșterea ratei obezității a determinat în zece ani o creștere cu 65 la sută a cazurilor diagnosticate de diabet, ceea ce presupune costuri enorme pentru sistemele de sănătate din întreaga lume, iar medicii atrag insistent atenția că e nevoie să ne schimbăm modul de viață și obiceiurile alimentare. 

melanie davies
Profesorul Melanie Davies Foto: Leicester Mercury

Profesorul Melanie Davies, cea care a condus studiul cercetătorilor britanici, spune că rezultatele sunt „extraordinar de promițătoare”, pentru că demonstrează că semaglutida are capacitatea de a scădea hemoglobina glicată (un indicator ce arată o medie a valorilor glicemice la un pacient în ultimele trei luni) și de a contribui în același timp la pierderea în greutate.

Cum acționează semaglutida? Se pare că stimulează producerea de insulină și inhibă secreția glucagonului, hormonul care determină creșterea nivelului glicemiei, dar în același timp diminuează și apetitul pacientului. 

Producătorul Novo Nordisk a depus încă din decembrie anul trecut o solicitare la Agenția Europeană a Medicamentului pentru a autoriza noul medicament. Ar mai putea dura încă trei ani până să ajungă pe piață.

Citiți și: Implantul care ar putea trata diabetul

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri