Medicamentele pentru protecție gastrică, efecte periculoase

Data actualizării: Data publicării:
medicamente

Medicamentele pentru protecţie gastrică au şi efecte secundare foarte puternice. Spre exemplu, dublează riscul de cancer de stomac.

 

Omeprazol, pantoprazol sau lansoprazol. Sunt doar câteva substanţe care reduc producția de acid în stomac. Sunt folosite de milioane de oameni din lume, iar în multe ţări, cum e şi România, se dau fără prescripţie.

Medicamentele sunt folosite de regulă şi ca tratament în cazul infecţiei cu bacteria Helicobacter pylori. Ceea ce este bine, dacă le luăm pe termen scurt, spun cercetătorii de la University College din Londra. Dar utilizarea lor îndelungată creşte riscul de cancer stomacal cu 250 la sută.

Cercetătorii au analizat datele a peste 60 de mii de oameni (63.397) care şi-au tratat infecţia cu protectori gastrici din această categorie. Şi au observat că riscul de tumori gastrice a crescut odată cu frecvenţa administrării. Spre exemplu, cei care au luat zilnic aceste pastile au avut un risc de aproape cinci (4,55) ori mai mare să dezvolte cancer.

Un alt studiu, mai vechi, sugera că aceste medicamente ar putea creşte cu aproape un sfert riscul de atac de cord.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24,  în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.  Arhiva emisiunii, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri