Video Moment istoric. NASA a reușit să ia mostre de pe un asteroid, într-o misiune fără precedent

Data publicării:
Sonda spațială americană Osiris-Rex a reușit să colecteze mostre de pe suprafața unui asteroid
Sonda spațială americană Osiris-Rex a reușit să colecteze mostre de pe suprafața unui asteroid. Foto: NASA

Sonda spațială americană Osiris-Rex a reușit să colecteze mostre de pe suprafața unui asteroid aflat la peste 300 de milioane de kilometri de Pământ, relatează BBC.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Semnalele radio confirmă că sonda a intrat în contact cu asteroidul cu o lățime de 500 de metri, cunoscut sub numele de Bennu. Dar misiunea condusă de NASA va trebui să aștepte mai multe date de la Osiris-Rex înainte de a se ști cu siguranță că materialul a fost ridicat de fapt. Scopul sondei a fost să colecteze cel puțin 60 de grame, poate chiar un kilogram din roca asteroidului.

Deoarece Bennu este un obiect spațial foarte primitiv, oamenii de știință spun că suprafața și praful ar putea deține indicii fascinante despre modul în care s-au format Soarele și planetele în urmă cu mai bine de 4,5 miliarde de ani.

„Această premieră uimitoare pentru NASA demonstrează cum o echipă incredibilă a perseverat, trecând prin provocări incredibile, pentru a extinde granițele cunoașterii. Partenerii noștri industriali, academici și internaționali au făcut posibilă punerea în mâinile noastre a unei bucăți dintr-un vechi sistem solar”, a spus administratorul NASA Jim Bridenstine, potrivit unui comunicat de presă.

„Echipa este în extaz, emoțiile sunt mari, toată lumea este cu adevărat mândră de succes”, a spus cercetătorul principal Dante Lauretta de la Universitatea din Arizona, Tucson.

„Aceasta a fost piatra de hotar a acestei misiuni. În câteva zile ne vom da seama cât de mult din acest material extraordinar am obținut, material la care am visat timp de zeci de ani”, a adăugat Thomas Zurbuchen, administrator asociat al NASA pentru știință.

Sonda Osiris-Rex, lansată în 2016, are dimensiunile unei furgonete. Ea va revenit pe pământ abia în 2023 cu materialele colectate.

NASA speră că această misiune spaţială, realizată cu un buget de 1 miliard de dolari, să contribuie la descifrarea secretelor legate de originile Sistemului Solar.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri