NASA a început procesul de focalizare a telescopului James Webb. Când vor fi trimise primele imagini

Data publicării:
ezgif.com-gif-maker (21)

NASA a început miercuri un proces care va dura câteva luni și care presupune focalizarea telescopului spațial James Webb. Astfel, toate cele 18 segmente hexagonale care formează o oglindă principală uriaşă - acoperite cu aur pentru a reflecta mai bine lumina - vor trebui minuţios ajustate. Procesul trebuie finalizată până la începutul verii. 

Inginerii de control al misiunii de la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland, au început prin a trimite comenzile lor inițiale unor motoare minuscule care poziționează și reglează încet oglinda principală a telescopului.

Constând din 18 segmente hexagonale placate cu aur, oglinda primară măsoară 6,5 metri în diametru, o suprafață mult mai mare de colectare a luminii decât telescopul spațial Hubble, vechi de 30 de ani.

Emblematica oglindă principală a telescopului era prea mare pentru a încăpea într-o rachetă la lansarea din urmă cu două săptămâni, de la baza Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) din Guyana Franceză. Prin urmare, telescopul James Webb a trebuit să fie pliat ca un origami, necesitând desfacerea sa în spaţiu, o procedură deosebit de periculoasă.

Desfăşurarea riscantă în spaţiu a telescopului James Webb, care s-a încheiat sâmbătă, este „100% reuşită”, a indicat NASA, salutând un succes ce aduce observatorul mai aproape de debutul misiunii sale de explorare a cosmosului, în cinci luni şi jumătate.

Alinierea va dura încă trei luni, a declarat pentru Reuters Lee Feinberg, manager în cadrul programului. 

Oglinda secundară mai mică a telescopului, concepută pentru a direcționa lumina colectată de la lentila primară către camera lui Webb și alte instrumente, trebuie, de asemenea, să fie aliniată pentru a funcționa ca parte a unui sistem optic coeziv.

Dacă totul decurge conform planului, telescopul ar trebui să fie gata să capteze primele imagini științifice în mai, care vor fi procesate peste aproximativ încă o lună înainte de a putea fi lansate publicului, a spus Feinberg.

Înainte de a deveni operaţional, telescopul va trebui să ajungă pe orbita sa finală, în punctul Lagrange 2 (L2), situat la distanţa de 1,5 milioane de kilometri de Terra, în două săptămâni (se află deja la peste un milion de kilometri distanţă). Punctul Lagrange este un loc în care atracţia gravitaţională a Pământului şi a Soarelui se anulează reciproc, iar telescopul va beneficia de această stabilitate orbitală în sensul în care nu va trebui să consume foarte mult combustibil pentru a-şi menţine poziţia fixă. În plus, telescopul va orbita în jurul Soarelui în tandem cu Pământul, fiind astfel protejat de căldura solară.

Cel mai puternic observator spaţial proiectat vreodată, James Webb, urmează să facă posibilă observarea primelor galaxii, formate la doar aproximativ 200 de milioane de ani după Big Bang.

Marţi, misiunea a atins o etapă majoră, cea mai dificilă, cea a activării complete a scutului termic al telescopului spaţial. Acest parasolar, compus din cinci straturi, fiecare de mărimea unui teren de tenis, însă subţire ca un fir de păr, protejează instrumentele ştiinţifice de căldura emisă de Soare. Latura cea mai apropiată de Soare poate atinge 125 de grade Celsius, iar cea mai îndepărtată -235 de grade Celsius.

Marea noutate a acestui telescop este că va opera exclusiv în spectru infraroşu apropiat şi mediu (lungimi de undă invizibile cu ochiul liber) - spectru ce-i va permite să pătrundă dincolo de norii de gaze cosmice şi de praf în care se aprind noi stele - iar instrumentele sale pot funcţiona, prin urmare, doar în întuneric total şi la temperaturi extrem de scăzute. Prin comparaţie, telescopul Hubble funcţionează în spectrul vizibil şi cel ultraviolet.

Telescopul James Webb, care poartă numele administratorului NASA din perioada de aur a anilor 1961-1968, în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari, este programat să funcţioneze timp de cel puţin 5 ani şi, posibil, până la 10 ani.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri