Cum vor arăta viitoarele case de pe Marte? NASA a prezentat cinci modele

Data actualizării: Data publicării:
marte

Suntem tot mai aproape de a locui pe Marte. Cinci prototipuri de case pentru Planeta Roşie sunt deja gata, iar NASA trebuie să o aleagă pe cea mai potrivită dintre ele. Vestea vine după ce săptămâna trecută, Agenţia Spaţială Europeană a anunţat că a identificat pe planeta Marte un lac de apă în stare lichidă, lucru care creşte serios şansa de a găsi urme de viaţă pe Planeta Roşie.

Anunţul că pe Marte există apă în stare lichidă este cel care a dat speranţe că într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtate vom putea locui pe Planeta Roşie. NASA demarase deja pregătirile din 2015, când a lansar un concurs pentru fabricarea viitoarelor case de pe Lună şi Marte pentru ca viitori exploratori spaţiali să nu doarmă sub cerul liber. La 3 ani de la acel moment, cinci prototipuri au rămas în concurs. Unul dintre acestea este cel realizat de o echipă din Arkansas care a proiectat o locuinţă ce poate fi realizată cu ajutorul unei imprimante 3D.

În mare parte habitatul Zopherus va fi construit cu ajutorul materialelor găsite la faţa locului. Habitatul Zopherus este uşor de extins. Forma hexagonală, unică, oferă viitorilor locuitori o mai bună capacitate de interconectare.

MARSHA este un alt un model de locuinţă pe care am putea-o vedea construită pe Planeta Roşie.

Prima calitate pe care trebuie să o aibă orice casă marţiană este aceea de a susţine o atmosferă asemănătoare celei de pe Terra.

La parter, garajul este legătura cu sistemele externe şi activităţile exploratoare, cu ajutorul unui laborator de chimie. Deasupra sunt 34 de metri pătraţi cu un laborator de fizică şi bucătăria, care ocupă cel mai mare spaţiu. La cel de-al treilea nivel sunt cabinele individuale, baia şi o grădină hidroponică.

În concurs mai sunt alte trei proiecte, printre care şi un model de locuinţă care promite cea mai bună protecţie împotriva furtunilor marţiene.

Cele cinci echipe trebuie să demonstreze acum că aceste proiecte pot fi realizate cu ajutorul unei imprimate 3D, pe suprafaţa lui Marte. Cei care vor reuşi asta vor fi premiaţi cu un milion de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri