NASA trimite un robot-chirurg pe ISS. Va fi testat pentru misiunea de pe Marte

Data publicării:
statia spatiala din spatiu vazuta in fata pamantului.
Stația Spațială Internațională. Foto: Getty Images

Un mic robot construit pentru a efectua intervenții chirurgicale ar putea fi testat la bordul Stației Spațiale Internaționale peste doi ani. Ar putea fi soluția pentru cazurile în care astronauții ar avea nevoie de o intervenție chirurgicală urgentă, informează Euronews.

Micul robot chirurg numit MIRA ar putea ajunge la bordul Stației Spațiale Internaționale pentru o misiune de testare în 2024.

MIRA este creația lui Shane Farritor, profesor de inginerie la Universitatea Nebraska-Lincoln din SUA, care a cercetat tehnologia din spatele funcționării robotului în ultimii 20 de ani. Munca echipei sale a captat atenția NASA, care a acordat universității din Nebraska 100.000 de dolari pentru a pregăti robotul pentru testare în spațiu.

Cum funcționeazã? Micul robot, care cântărește mai puțin de un kilogram, arată, în esență, ca un cilindru cu două vârfuri mobile în partea inferioară, capabile să taie țesutul uman și să țină obiecte (și părți ale corpului).

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Dar nu vă lăsați înșelați de aspectul său relativ simplu. Potrivit creatorilor săi, MIRA poate înlocui cu succes un asistent al unui medic prezent fizic într-o sală de operație - deoarece este atât de mic încât poate fi introdus în corpul unui pacient printr-o mică incizie, permițând medicilor să efectueze intervenții chirurgicale abdominale într-un mod minim invaziv - dar poate funcționa și ca dispozitiv care permite medicilor să efectueze intervenții chirurgicale de la distanță.

Astfel, robotul ar putea permite astronauților implicați în misiuni spațiale lungi și îndepărtate, cum ar fi cele pe Marte, să primească îngrijiri medicale în caz de urgențe, chiar și atunci când un chirurg nu este prezent fizic.

La bordul ISS, MIRA va funcționa autonom, fără prezența fizică a unui medic. Dar robotul nu va fi testat încă pe oameni, limitându-se la tăierea benzilor de cauciuc întinse și împingerea inelelor metalice de-a lungul unui fir, imitând gesturi efectuate în timpul operațiilor reale.

Potrivit Universității din Nebraska-Lincoln, Farritor și echipa sa se vor ocupa de robot în cursul anului viitor și îl vor construi astfel încât să se potrivească într-un dulap special pentru experimente de la bordul ISS, care va avea mărimea unui cuptor cu microunde. Robotul va fi, de asemenea, testat pentru a se asigura că este sigur de utilizat și suficient de rezistent pentru a călători în spațiu.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri