Primele semne de viață pe Pământ, descoperite în roci vechi de 3,5 miliarde de ani. Ce sunt stromatolitele

Data publicării:
Niște roci vechi de 3,5 miliarde de ani sunt unele dintre cele mai vechi semne de viață de pe Pământ
Niște roci vechi de 3,5 miliarde de ani sunt unele dintre cele mai vechi semne de viață de pe Pământ. Foto: Profimedia Images

Oamenii de știință au găsit dovezi că niște roci stratificate din Australia, vechi de 3,5 miliarde de ani, sunt rămășițele unora dintre cele mai vechi forme de viață de pe planeta noastră.

Fosilele în cauză se numesc stromatolite, roci stratificate care sunt formate de excrețiile microbilor fotosintetici, potrivit Live Science. Este vorba despre niște stromatolite create de organisme vii care datează din urmă cu 3,43 miliarde de ani.

Miliardele de ani au șters din ele urmele vieții, dar oamenii de știință au găsit metode de a le detecta, chiar și după atâta timp.

„Am reușit să găsim anumite microstructuri specifice în anumite straturi ale acestor roci, care indică puternic procesele biologice”, a declarat Keyron Hickman-Lewis, paleontologul care a condus cercetarea.

Tehnicile folosite pentru a studia stromatolitele din Australia de Vest ar putea fi utile pentru a căuta viață pe Marte, a adăugat omul de știință.

Hickman-Lewis și echipa sa au examinat stromatolitele din Australia de Vest, descoperite pentru prima dată în anul 2000 de către coautorul studiului, Frances Westall, de la Centrul Național pentru Cercetare Științifică (CNRS) din Franța. Cercetătorii au folosit o varietate de tehnici de imagistică 2D și 3D de înaltă rezoluție pentru a privi în straturile stromatolitului la scară fină.

Ceea ce au văzut a sugerat cu claritate o creștere biologică dezordonată. Cercetătorii au observat straturi inegale, inclusiv mici forme de domuri care indică fotosinteza.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri