Nu le dați copiilor jucării vechi!

Data publicării:
jucarii vechi shutterstock_1018577917

Părinţii ar trebui să nu le dea copiilor jucării vechi, primite de la rude sau luate de la magazine second-hand. Un studiu recent arată că unele dintre ele conţin substanţe periculoase.

 

Cadmiu, bariu, brom, plumb, seleniu. Sunt substanţe periculoase pentru copii chiar şi la niveluri scăzute, iar ele se găsesc din abundenţă în trenuleţele, maşinuţele şi puzzle-urile cu care se jucau mai demult părinţii lor. Dacă vor înghiţi chiar şi numai bucăţi de plastic din aceste jucării, cei mici vor avea probleme serioase de sănătate. Pentru că, odată ajunse în stomac, se dezintegrează şi eliberează elementele chimice periculoase.

Este concluzia unui studiu făcut de oamenii de ştiinţă ai universităţii britanice Plymouth, care au analizat 200 de jucării vechi. Ei spun că, la vremea la care au fost fabricate aceste jucării, nu existau reguli atât de stricte. Dar odată cu noile directive internaţionale, producătorii au fost obligaţi să elimine elementele periculoase din jucării. Studiul a fost realizat de aceeaşi echipă care ne avertiza acum câteva luni că nu este bine să bem din pahare vopsite pentru că şi acestea conţin cantităţi mari de substanţe periculoase.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri