Numărul oamenilor care confundă stânga cu dreapta este mai mare decât se credea. Oamenii de știință abia încep să înțeleagă motivul

Data actualizării: Data publicării:
indicator stanga dreapta scris cu creta
Numărul oamenilor care confundă stânga cu dreapta este mai mare decât se credea. Foto: Profimedia

Poate părea o greșeală aproape copilărească, dar un număr surprinzător de mare de adulți confundă stânga cu dreapta, iar oamenii de știință abia încep să înțeleagă de ce, potrivit BBC.

În timp ce pentru unii oameni e simplu să spună care e stânga și care e dreapta, o minoritate semnificativă - aproximativ una din șase persoane, conform unui studiu recent – au o problemă cu asta. Chiar și pentru cei care cred că nu au probleme, distragerea atenției din cauza zgomotului ambiental sau a unor întrebări care nu au legătură pot sta în calea alegerii corecte.

„Nimeni nu are dificultăți în a deosebi noțiunile de față și spate sau sus și jos”, spune Ineke van der Ham, profesor de neuropsihologie la Universitatea Leiden din Olanda.

Dar când vine vorba de stânga și dreapta, situația e diferită.

„Este din cauza simetriei și pentru că atunci când te întorci, este invers. De aici vine confuzia,” explică ea.

Să deosebești stânga de dreapta este de fapt un proces destul de complex, care apelează la memorie, limbaj, procesare vizuală și spațială și rotație mentală. Cercetătorii abia încep să înțeleagă exact ceea ce se întâmplă în creierul nostru atunci când facem această distincție și de ce este mult mai ușor pentru unii oameni decât pentru alții.

„Unii oameni pot deosebi în mod natural dreapta de stânga, fără să se gândească. Dar alții trebuie să treacă printr-un întreg proces”, spune Gerard Gormley, medic generalist și profesor clinic la Queen's University Belfast din Irlanda de Nord.

În încercarea de a înțelege ce se întâmplă cazul erorilor medicale în care cei care fac confuzia sunt chiar medicii, Gormley și colegii săi au efectuat cercetări asupra experienței studenților la medicină de a lua decizii stânga-dreapta și au examinat procesul.

„În primul rând, trebuie să faci diferența în capul tău”, spune el.

Atunci când răspunsul nu vine instantaneu, participanții au descris diferite tehnici la care recurg, de la realizarea literei L cu degetul mare și arătător, până la amintirea mânii cu care scriu sau cântă la chitară.

„Unii oameni se gândesc la un tatuaj pe corp sau un piercing”, spune Gormley.

Apoi, când îți dai seama care parte este stânga sau dreapta altcuiva, următorul pas este să te rotești mental, astfel încât să fii cu fața în aceeași direcție cu cealaltă persoană.

„Dacă stau în fața ta, mâna mea stângă va fi opusă mâinii tale drepte. Ideea de a roti mental un obiect adaugă un grad suplimentar de complexitate”, spune Gormley.

Alte cercetări arată că oamenilor le este mai ușor să decidă dacă o imagine arată o mână stângă sau dreaptă, imaginându-și propria mână sau corpul în rotație.

Cercetările publicate de Van der Ham și colegii săi în 2020 arată că aproximativ 15% dintre oameni au probleme atunci când vine vorba să deosebească stânga de dreapta. Aproape jumătate dintre cei patru sute de participanți la studiu au spus că au folosit o strategie legată de mână pentru a le identifica.

Cercetătorii au folosit ceva numit „testul Bergen” pentru a săpa mai adânc în modul în care funcționează aceste strategii. Participanții s-au uitat la imagini cu oameni aflați fie cu fața spre ei, fie cu spatele, cu brațele în diferite poziții și au trebuit să-și identifice mâna stângă sau pe cea dreaptă.

„Pare simplu, dar este destul de frustrant dacă trebuie să faci o sută de alegeri cât de repede poți”, spune Van der Ham.

În primul experiment, participanții s-au așezat cu mâinile pe o masă în fața lor. „A existat un efect foarte clar din modul în care a fost poziționată această imagine. Dacă te uitai la ceafă, astfel încât era aliniată cu tine, oamenii erau mult mai rapizi și mai preciși”, spune Van der Ham.

La fel, atunci când persoana din imagin era cu fața către participant, dar avea mâinile încrucișate, astfel încât mâna stângă era pe aceeași parte cu mâna stângă a participantului, oamenii aveau tendința să se descurce mai bine.

„Asta ne spune că organismul este într-adevăr implicat în acest proces”, spune Van der Ham.

Cercetătorii au repetat apoi experimentul, dar de data aceasta au testat patru scenarii diferite: participanții stăteau fie cu mâinile încrucișate, fie neîncrucișate pe masa din fața lor, și aveau mâinile fie vizibile în timpul testului, fie acoperite cu un material negru.

Dar cercetătorii au descoperit că niciuna dintre aceste modificări nu a influențat performanța testului. Cu alte cuvinte, participanții nu aveau nevoie să-și vadă mâinile pentru a deosebi dreapta de stânga.

„Nu am rezolvat complet problema. Dar am fost capabili să identificăm corpurile noastre ca fiind un element cheie în a deosebi stânga de dreapta”, spune Van der Ham.

Nu este clar motivul pentru care oamenii diferă în ceea ce privește capacitatea de a deosebi stânga de dreapta, deși cercetările sugerează că, cu cât corpul cuiva este mai asimetric (în ceea ce privește mâna cu care scriem, de exemplu), cu atât le este mai ușor să deosebească stânga de dreapta.

„Dacă o parte a creierului tău este puțin mai mare decât cealaltă, ai tendința de a avea o mai bună capacitate de a deosebi dreapta de stânga”, spune Gormely.

Dar ar putea fi, de asemenea, ceva ce învățăm în copilărie, ca și alte aspecte ale cogniției spațiale, spune Van der Ham.

„Dacă copiii sunt lăsați să găsească drumul, dacă îi lași pur și simplu să meargă în față câțiva metri și să ia decizii, aceia sunt copiii care ajung să fie navigatori mai buni”, spune ea.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri