Oamenii de știință cred că au redescoperit a opta minune a lumii

Data publicării:
north-island-holiday-2010-786

Cercetătorii din Noua Zeelandă spun că este posibil să fi redescoperit a opta minune a lumii, la 131 de ani distanță după ce a fost îngropată de o erupție vulcanică.

La mijlocul anilor 1880, terasele roz-albe ale Lacului Rotomahana, din Insula Nordului, atrăgeau turiști din toate colțurile lumii. Terasamentul, dominat de piscine care coborau în cascade până în apele temperate ale lacului, a fost înghițit de o erupție a Muntelui Tarawera, în 1886.

Peste secole, doi cercetători cred că au identificat locul unde s-ar putea afla terasele dispărute. Aceștia cred că terasele sunt îngropate la o adâncime de 10-15 metri sub straturi de noroi și cenunșă, relatează The Guardian.

„Acestea deveniseră cea mai mare atracție turistică din emisfera sudică și din Imperiul Britanic, iar nave pline cu turiști porneau în călătorii periculoase din Marea Britanie, Europa și America pentru a le putea vedea”, spune Rex Bunn, unul dintre cercetători.

Pentru a depista locul unde se presupune că se află rețeaua de terase, Rex Bunn și Sascha Nolden au folosit jurnalele de teren ale geologului germano-austriac Ferdinand von Hochstetter, care conțin o descriere detaliată a locației de dinainte de erupția din 1886.

„Horchester a fost un cartfograf foarte competent”, susține Bunn, fiind ferm covins că jurnalele acestuia reprezintă o probă solidă în privința excactității locației.

După ce concluziile cercetărilor de teren au fost publicate în Jurnalul Societății Regale din Noua Zeelandă, ofertele de ajutor financiar au început să apară de pretutindeni. Astfel, precizează Rex Bunn, au strâns fondul de finanțare necesar pentru demararea unui studiu arheologic complet.

Cercetătorul crede că terasele se află într-o stare rezonabilă, cu posibile daune minime, și este de părere că, după excavare, vechea lor frumusețe ar putea fi restaurată.

Nu este prima dată când cercetătorii susțin că au descoperit terasele pierdute. În 2011, alți oameni de știință, folosind un submarin, au declarat că au găsit rămășițele teraselor pe fundul Lacului Rotomahana.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri