Oamenii modificați genetic, la un pas de a deveni realitate

Data actualizării: Data publicării:
FILE Changes Announced In Maternity Services
Foto: Gulliver/Getty Images

Bioingineria a permis deja oamenilor să preia controlul propriei evoluții. Fie că vorbim de tehnicile de clonare sau de terapiile genetice, oamenii sunt la un pas de a decide modul în care trăiesc sau când mor. Michael Bess, profesor la Universitatea Vanderbilt și autorul cărții „Our Grandchildren Redesigned: Life in a Bioengineered Society”, oferă o perspectivă asupra unui viitor modificat genetic, un viitor promițător și, în același timp, terifiant.

FILE Changes Announced In Maternity Services
Foto: Gulliver/Getty Images

„Suntem pe cale să ne oferim o putere pentru care nu avem încă înțelepciunea pentru a o putea controla,a spus Michael Bess pentru vox.com. Însă acest fapt nu va împiedica dezvoltarea ei, iar cartea lui Bess este o încercare de a lupta cu consecințele ei.

În viziunea lui Michael Bess, în viitorul nu foarte îndepărtat, oamenii vor trăi mai mult și își vor păstra tinerețea pentru mai mult timp. „Cred că ne va îmbunătăți viața în multe feluri. Vor fi tehnologii cărora ne va fi greu să le rezistăm pentru că vor fi minunate. Ne vor ajuta să trăim mai mult, să avem un stil de viață sănătos și să ne simțim mai tineri. Oamenii de știință vorbesc de tehnologii de rejuvenare care să ne ajute să atingem suta de ani și să ne simțim ca la 45, iar mintea și corpul să își păstreze tinerețea,” explică Bess.

De asemenea, unele tehnologii ne vor permite să ne îmbunătățim capacitățile cognitive, să devenim mai inteligenți decât am sperat vreodată că am putea fi. Și, dacă acum pare de domeniul științifico-fantastic, peste 30-40 de ani poate fi posibil să controlăm cu ajutorul minții tot felul de mașini, spune Bess.

„Vor fi și tehnologii genetice. Îmi imaginez că unele vor oferi protecție împotriva cancerului și vor putea fi introduse în ADN-ul nostru în timpul conceperii. Este posibil și să se poată manevra și modela materialul genetic pentru a obține oameni perfecți. Dar faptul că cineva te poate modela înainte de a te naște poate fi un gând înspăimântător pentru mulți. Însă, cum ar fi dacă la 21 de ani ai avea posibilitatea să hotărăști să modifici anumite componente genetice? Epigenetica ne va oferi uneltele necesare să ne modificăm caracterul, felul în care organismul și creierul funcționează, în orice punct al vieții noastre, astfel încât vom deveni o lucrare genetică în desfășurare,povestește specialistul.

Însă Bess își exprimă îngrijorarea față de puținul timp pe care omenirea îl are la dispoziție pentru a se pregăti și pentru a se obișnui cu schimbările care se vor produce.

„Nu sunt de acord cu teoriile unor persoane precum Kurzweil care susține că va fi o creștere exponențială a biotehnologiilor. Există aspecte ale aceste lumi care cresc exponențial, dar faptul că a existat o accelerare în ultimul secol este incontestabilă. Și se pare că rata de accelerare este în creștere. Și chiar dacă nu este o creștere exponențială, este impresionant și poate însemna că schimbările se vor produce mult mai repede decât s-a întâmplat în trecut. Și este nevoie de timp pentru a dezvolta noi obiceiuri, atitudini necesare pentru o viață satisfăcătoare și stabilă,a adăugat specialistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri