Orbirea ar putea fi vindecată cu ajutorul celulelor stem

Data publicării:
orbire

Tratament experimental, cu rezultate extraordinare, în Marea Britanie: folosirea celulelor stem pentru a vindeca pierderea vederii. Concluziile testelor i-au făcut pe oamenii de ştiinţă să spere, aşa că procedura va fi continuată în cazul altor opt pacienţi.

Cei doi britanici supuşi tratamentului revoluţionar sufereau de atrofie maculară, cea mai frecventă cauză de pierdere a vederii la persoanele în vârstă. Cercetătorii au creat o membrană din celule stem, cu o grosime de 40 de microni, pe care au introdus-o în spatele retinei.

Pete Coffey, cercetător britanic: Am studiat, practic, celulele bolnave ale pacientului, celulele care nu funcţionau cum trebuie, ca să descoperim ce se întâmplă şi să găsim noi metode de tratament.

Peter Seaman, pacient: Mi-aş dori să le văd feţele (rudelor, n.red.), expresiile... Am trei nepoţi care trăiesc în America, împreună cu fiul meu şi nora mea, şi nu i-am văzut niciodată.

Operaţiile au avut loc în 2015, iar în timp, celulele distruse au fost înlocuite cu cele stem. Rezultatul este extraordinar. Dacă în urmă cu trei ani nu vedeau aproape deloc, pacienţii pot citi acum cu uşurinţă. Specialiştii spun că prin implantarea celulelor stem poate fi prevenită distrugerea fotoreceptorilor, acele celule care transformă lumina în impulsuri.

Pete Coffey, cercetător britanic: Este un nou tip de tratament, inovator, pe care l-am creat încă din faza de laborator şi astfel reuşim să păstrăm vederea bună a pacienţilor.

Testele vor continua şi în anii următori. Dacă îşi va dovedi eficienţa, terapia cu celule stem ar putea fi folosită la scară largă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri