Paracetamolul luat pe termen lung crește riscul de hipertensiune arterială. Avertisment al cercetătorilor din Edinburgh

Data actualizării: Data publicării:
pastile de paracetamol.
Paracetamolul este unul dintre cele mai utilizate medicamente. Foto: GettyImages

Persoanele cu hipertensiune arterială care iau paracetamol au risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral, potrivit unui studiu. Medicii trebuie să analizeze riscurile și beneficiile pentru pacienții care iau acest medicament timp de mai multe luni, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, citați de BBC.

Paracetamolul este utilizat pe scară largă în întreaga lume ca remediu pe termen scurt pentru dureri și dureri, dar este prescris și pentru gestionarea durerii cronice, în ciuda puținelor dovezi ale beneficiului său pentru utilizarea pe termen lung.

O jumătate de milion de oameni - unul din 10 - din Scoția au luat acest  medicament în 2018. Pe de altă parte, hipertensiunea arterială afectează unul din trei oameni din Marea Britanie.

Studiul a analizat evoluția medicală a 110 voluntari, dintre care două treimi luau medicamente pentru hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială.

Lor li s-a cerut să ia 1 gram de paracetamol de patru ori pe zi timp de două săptămâni - o doză obișnuită pentru pacienții cu durere cronică - și apoi pastile fără substanță activă timp de încă două săptămâni. Studiul a arătat că paracetamolul a crescut tensiunea arterială, „unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral”, a spus profesorul James Dear.

Cercetătorii îi sfătuiesc pe medici să le recomande pacienților cu durere cronică o doză cât mai mică de paracetamol și să-i supravegheze îndeaproape pe cei cu hipertensiune arterială și cu risc de boli de inimă.

„Nu este vorba despre utilizarea pe termen scurt a paracetamolului pentru dureri de cap sau febră, ceea ce este, desigur, bine”, a subliniat medicul Iain MacIntyre.

„Rămân totuși multe necunoscute”

Dr. Dipender Gill, lector de farmacologie clinică și terapie, la Universitatea din Londra, a declarat că studiul, publicat în jurnalul Circulation, a constatat „o creștere mică, dar semnificativă a tensiunii arteriale în rândul populației”, dar „că răman multe necunoscute”. ".

„În primul rând, nu este clar dacă creșterea tensiunii arteriale va fi menținută prin utilizarea pe termen lung a paracetamolului. În al doilea rând, nu se știe cu certitudine dacă orice creștere a tensiunii arteriale atribuită consumului de paracetamol ar duce la un risc crescut de boli cardiovasculare”, a spus el.

Un studiu amplu derulat în SUA a stabilit anterior o legătură între utilizarea pe termen lung a paracetamolului și riscul crescut de atacuri de cord - dar nu a putut dovedi că unul l-a cauzat pe celălalt.

Echipa din Edinburgh a spus că nu poate explica modul în care paracetamolul ar crește tensiunea arterială, dar constatările lor ar trebui să ducă la o revizuire a modului în care prescriu paracetamol pe termen lung.Acestea erau considerate anterior mai sigure decât analgezicele antiinflamatoare cum ar fi ibuprofenul, despre care se crede că crește tensiunea arterială la unii oameni.

Dr. Richard Francis, de la Stroke Association, a declarat că sunt necesare cercetări suplimentare în cazul persoanelor cu tensiune arterială normală și sănătoasă, într-un interval de timp mai lung, „pentru a confirma riscurile și beneficiile utilizării pe scară largă a paracetamolului”.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri