Plantele care luminează pe întuneric

Data actualizării: Data publicării:
plante

Inginerii americani au dezvoltat plantele care ne ajută să citim pe întuneric. Acestea emit o lumină difuză, fără să fie conectate la vreo sursă de curent.

Echipa MIT a apelat la luciferază, o enzimă care le oferă strălucire licuricilor şi anumitor peşti sau ciuperci. Luciferaza acţionează asupra unei molecule numite luciferină, pe care o determină să emită lumină.

Cele două substanţe au fost introduse în nanoparticule de siliciu, de aproximativ 10 nanometri în diametru, care nu afectează plantele. Şi le-au încorporat apoi în frunzele unei plante de năsturel.

Expuse la o presiune ridicată, particulele au intrat în frunze prin stomate, adică porii plantei. Metabolismul energetic al năsturelului s-a activat aproape instant şi a emis lumină timp de patru ore.

Practic, de acum înainte, în loc să pornim o veioză în cameră, ne putem relaxa la lumina unei plante care ne dă în acelaşi timp şi oxigen. Sau, şi mai important, am putea transforma copacii de pe marginea străzilor în surse de iluminat. Sună bine, nu?

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
lumina-plante
Plantele care luminează
Partenerii noștri