Prima sondă care a „atins” Soarele a făcut o descoperire cheie. Cum este influențat Pământul

Data publicării:
sonda Parker Solar Probe
Sonda Parker Solar Probe. Foto: NASA

O misiune solară care s-a apropiat de Soare pentru a-i afla secretele a zburat suficient de aproape de suprafața stelei pentru a face o descoperire-cheie, relatează CNN.

Datele de la sonda Parker Solar Probe au descoperit sursa vântului solar, un flux de particule energizate care pornesc din coroană, sau atmosfera exterioară fierbinte a soarelui, către Pământ.

Una dintre motivațiile cheie din spatele misiunii, numită după regretatul astrofizician Eugene Parker și lansată în 2018, a fost de a determina cum arată vântul care se formează lângă soare și cum scapă de gravitația stelei.

Când sonda se afla la aproximativ 20,9 milioane de kilometri de Soare, instrumentele sale au detectat structuri fine ale vântului solar acolo unde se formează acesta, lângă fotosferă sau suprafața solară, și au capturat detaliile efemere care dispar după ce vântul se îndepărtează de coroană.

Nava spațială a fost special concepută pentru a zbura până la 6,4 milioane de kilometri deasupra suprafeței solare, iar la sfârșitul anului 2021 a devenit prima misiune spațială care a „atins” soarele.

Un studiu care detaliază descoperirile făcute cu ajutorul sondei a fost publicat miercuri în revista Nature.

Vântul solar este un flux continuu de plasmă, care conține particule cu încărcătură, precum protoni și electroni. Fenomenul de anvergură include și o parte din câmpul magnetic solar și se extinde cu mult dincolo de coroană, interacționând cu planetele și mediul interstelar.

Există două tipuri de vânt. Vântul solar rapid izbucnește din găurile din coroană de la polii soarelui cu o viteză de până la 800 kilometri pe secundă. Vântul solar mai lent, situat în același plan al sistemului solar cu Pământul, are o viteză mai mică, de 400 de kilometri pe secundă.

Vântul solar rapid nu afectează de obicei Pământul. Dar, în timpul apogeului ciclului solar, o perioadă de 11 ani în care activitatea soarelui crește treptat, câmpul magnetic al soarelui se răstoarnă. Această răsturnare face ca găurile coronale să apară pe suprafața soarelui și să elibereze rafale de vânt solar direct către Pământ.

Înțelegerea sursei vântului solar poate ajuta oamenii de știință să prezică mai bine condițiile meteo din spațiu și furtunile solare care pot afecta Pământul.

Deși pot provoca aurore frumoase, furtunile solare pot afecta și sateliții și rețelele de elecectricitate ale Pământului.

„Vânturile transportă multe informații de la Soare către Pământ, așa că înțelegerea mecanismului din spatele vântului solar este importantă din motive practice pe Pământ”, a spus James Drake, profesor de fizică la Universitatea din Maryland și coautor al studiului.

„Acest lucru ne va afecta capacitatea de a înțelege modul în care soarele eliberează energie și provoacă furtunile geomagnetice, care reprezintă o amenințare pentru rețelele noastre de comunicații”, a explicat el.

Datele navei spațiale au arătat că găurile coronale acționează ca niște capete de duș, de unde jeturile apar pe suprafața soarelui sub formă de puncte luminoase, marcând locul unde câmpul magnetic trece în și din fotosferă.

Pe măsură ce câmpurile magnetice trec unul peste celălalt, mișcându-se în direcții opuse în aceste pâlnii de pe suprafața solară, ele se sparg și se reconectează, ceea ce aruncă la înălțimee particulele încărcate.

„Fotosfera este acoperită de celule de convecție, ca într-o oală cu apă clocotită, iar fluxul de convecție la scară mai mare se numește supergranulare”, a explicat autorul principal al studiului, Stuart D. Bale, profesor de fizică la Universitatea Berkeley din California.

„Acolo unde aceste celule de supergranulare se întâlnesc, ele atrag câmpul magnetic în acest tip de pâlnie descendentă. Câmpul magnetic devine foarte intens. Este un fel de o cupă de câmp magnetic care coboară într-un canal de scurgere”, a adăugat el.

Parker Solar Probe a detectat particule care călătoresc între 10 și 100 de ori mai repede decât vântul solar, făcând cercetătorii să creadă că vântul solar rapid este creat prin reconectarea câmpurilor magnetice.

„Concluzia de ansamblu este că reconectarea magnetică din cadrul acestor structuri de pâlnie este cea care furnizează sursa de energie a vântului solar rapid”, a mai spus Bale.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri