Provocarea unei românce de la NASA: fabricile orbitale

Data publicării:
romanca nasa

O româncă din Baia Mare face la NASA cercetări desprinse parcă din filmele ştiinţifico-fantastice. Studiază tehnologii care să permită colonizarea Lunii, viața și munca în spațiul cosmic ori mineritul pe asteroizi. Ioana Cozmuţa este numele pe care toţi savanţii de top în micro-gravitație îl ştiu şi îl respectă.

„Încercăm să vedem ce ar înseamna să mutăm centrele de date în orbita Pământului în așa fel încât să folosim frigul din spațiu sau temperaturile scăzute din spațiu, vidul care există natural acolo și, de asemenea, sau în primul rând, energia solară spațială”, a explicat cercetătoarea.

Ioana Cozmuța are deja 15 ani de cercetare aerospațială la Agenţia Spaţială Americană şi este un specialist respectat în toată lumea pentru studiile din domeniul microgravitației. Rampa de lansare a fost doctoratul din Olanda, urmat de o bursă de studiu în Statele Unite. Românca rămâne însă cu picioarele pe pământ şi vorbeşte cu modestie despre traseul ei.

„Am ajuns nu neapărat pentru că am intenționat. A fost, pur și simplu, o tranziție naturală în cariera mea”, a spus Ioana Cozmuța.

Românca din Baia Mare studiază şi influenţa lipsei gravitației din spațiu asupra organismului uman, până la nivelul celulelor.

„În momentul în care mergi în spațiu îmbătrânirea, de exemplu, se accelerează, imunitatea scade. Se exercită o presiune fantastică asupra sistemului cardiovascular . Astronauții când merg în spațiu, de exemplu, este un ciclu prin care ca și cum ar îmbătrâni, dar în momentul în care revin pe Pământ ei își revin la forma dinainte”, a explicat cercetătoarea.

La mii de kilometri depărtare, rudele și prietenii din Baia Mare sunt mândri de reușitele Ioanei.

„Era o copilă harnică, foarte bună la învățătură. Este meritul ei, a muncit foarte mult”, a spus unchiul Ioanei.

Ce înseamnă pentru românca de 43 de ani munca la cea mai importantă agenție aerospațială a lumii? Răspunde simplu: o continuă provocare frumoasă. Şi are planuri ambiţioase!

Aș vrea din tot sufletul să reușim să mutăm foarte mult din procesul acesta poluant de fabricare de pe suprafața planetei în Spațiu, deci să avem fabrici orbitale”, a spus Ioana Cozmuța.

Ideea ar putea deveni realitate cam în 50 de ani. Dar timpul nu înseamnă mai nimic la NASA, unde zilele trecute a fost anunțată descoperirea deceniului: şapte planete din afara sistemului nostru solar care gravitează în jurul unei stele pitice. Trei dintre ele ar putea fi locuibile, deci numai bune și pentru cercetările româncei de la Agenţia Spaţială Americană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri