Sari la conținut

Răni vindecate ca în filmele SF

Un dispozitiv cât o monedă poate reface rănile cu o simplă atingere. A funcţionat în proporţie de 98 la sută dintre experimente.

Cipul inventat la Universitatea de Stat din Ohio se pune pe leziune şi apoi se aplică o sarcină electrică mică. Procesul durează mai puţin de o secundă şi nu este invaziv. Imediat începe reprogramarea celulară. Cipul are un cod genetic sub formă de ADN sau ARN care schimbă structura celulelor şi le determină să se repare. Mai exact, ţesutul pe care este pus dispozitivul se transformă într-un bioreactor, care produce celule menite să repare leziunile.

La unul dintre şoarecii pe care s-a făcut experimentul, în doar o săptămână au reapărut vasele de sânge în pielea de pe piciorul rănit. Iar în a doua săptămână, leziunea s-a vindecat complet. De asemenea, cipul a ajutat şi şoarecii care au suferit un accident vascular cerebral să-şi revină.

În viitor, dispozitivul ar putea fi folosit pentru tratarea unor boli mai severe, cum sunt Alzheimer şi Parkinson.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.