Sari la conținut

Reptila cu cea mai puternică mușcătură în vremea dinozaurilor

Paleontologii americani au descoperit reptila cu cea mai puternică muşcătură care a trăit acum 200 de milioane de ani. Era foarte mică şi semăna cu o şopârlă Gecko.

Noua specie a fost identificată cu ajutorul tehnologiei avansate de scanare cu raze X şi redarea 3D, dintr-un singur craniu fosilizat descoperit la mijlocul anilor 60. Reptila avea un cap de doar 2,5 centimetri lungime şi era cam cât o şopârlă Gecko, faimoasă pentru absenţa pleoapelor.

Dar avea muşchii maxilarului foarte mari şi, raportat la dimensiunile ei, muşcătura mai puternică decât orice altă reptilă care a trăit în Triasic. Probabil acesta este şi motivul pentru care a reuşit să supravieţuiască atât de mult, printre marile reptile ale perioadei.

Cercetătorii de la Yale speră că descoperirea îi va ajuta să înţeleagă modul în care s-au adaptat vertebratele care au trăit acum sute de milioane de ani pe Pământ.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.