Roverul chinez Yutu 2 a descoperit o „cabană misterioasă” pe Lună

Data actualizării: Data publicării:
imagini de pe lună
Roverul chinez Yutu 2 a zărit la orizont un obiect ciudat, cu formă cubică FOTO: CNSA/Our Space

Oamenii de știință din China au fost puși pe jar de o descoperire făcută de roverul Yutu 2 care explorează Luna și care, potrivit unei publicații chineze de știință afiliată CNSA (Programul Spațial Național din China), a găsit o „cabană misterioasă” pe fața îndepărtată a Lunii.

Rover-ul Yutu 2 a început să exploreze Luna în cadrul misiunii Chang’e-4 încă din 2019. Recent, a zărit un obiect misterios la orizont, în timp ce străbătea craterul Von Kármán. Mai exact, Yutu 2 a depistat un obiect în formă de cub în noiembrie, în timpul celei de-a 36-a zile lunare a misiunii, potrivit publicației chineze Our Space, afiliată, CNSA, care ține un „jurnal de călătorie” al roverului, citată de Space.com.

Publicația a numit obiectul descoperit de Yutu 2 „colibă ​​misterioasă” (神秘小屋/shenmi xiaowu), dar aceasta este mai curând o denumire generică decât o descriere exactă a obiectului.

Oamenii de știință din echipă au manifestat un interes puternic față de obiect și așteaptă să vadă ce va descoperi în plus Yutu 2 la următoarea misiune de explorare care va dura între 2 și 3 luni, în care se va apropia și mai mult de „cabana misterioasă”, încercând să evite craterele din zonă.

Totuși, între timp, a fost avansată o ipoteză. Cubul văzut de Yutu 2 ar putea fi un bolovan ciudat rezultat în urma unui impact cu un corp ceresc. Însă este doar o presupunere, iar cercetătorii așteaptă nerăbdători noi date de la rover.

Yutu 2, care este alimentat cu energie solară, a făcut prima aterizare pe partea îndepărtată a Lunii pe 3 ianuarie 2019. Chang'e 4, așa cum sugerează și numele, este a patra misiune lunară a Chinei și a doua în care se folosește un rover.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri