Rusia a lansat un telescop gigantic pe fundul Lacului Baikal, în căutarea uneia dintre cele mai mici particule din Univers FOTO VIDEO

Data actualizării: Data publicării:
telescop baikal 1 copy
Cercetătorii ruși pun în funcțiune telescopul Baikal. Foto: Facebook / Dzhelepov Laboratory of Nuclear Problems

Oamenii de ştiinţă ruşi au lansat sâmbătă unul dintre cele mai mari telescoape în apă adâncă, pentru a studia misterele de pe fundul lacului Baikal, cel mai adînc lac din lume, scrie Agerpres, preluând France Presse. Ei încearcă să detecteze particula neutrino, unul din misterele universului. 

Telescopul, aflat în construcţie din 2015, a fost conceput pentru a observa neutrinii, cele mai mici particule cunoscute.

Numit Baikal-GVD (Gigaton Volume Detector), telescopul a fost plasat la o adâncime de 750 - 1.300 de metri şi la o depărtare de aproximativ 4 kilometri de malul lacului.

Acest mega-detector, măsurând o jumătate de kilometru cub, este format dintr-o serie de linii care cuprind mai multe module optice din sticlă şi oţel.

 

Cercetătorii ruși pun în funcțiune telescopul Baikal. Foto: Facebook / Dzhelepov Laboratory of Nuclear Problems
Cercetătorii ruși pun în funcțiune telescopul Baikal. Foto: Facebook / Dzhelepov Laboratory of Nuclear Problems

Modulele optice scanează fundul mării scufundat în întuneric abisal, căutând neutrini, particule cosmice fantomă, extrem de volatile, care pot trece prin întreaga planetă, prin orice fel de materie, fără a interacţiona cu particulele din jur şi fără a se schimba.

Telescopul Baikal va concura cu Ice Cube, un gigantic observator de neutrini îngropat sub gheaţa Antarcticii la o staţie de cercetare americană de la Polul Sud.

Oamenii de ştiinţă ruşi susţin că telescopul lor este cel mai mare detector de neutrini din emisfera nordică. Potrivit acestora, Lacul Baikal, cel mai mare lac de apă dulce din lume, este ideal pentru adăpostirea acestui observator datorită adâncimii sale, care depășește 1.600 de metri în punctul cel mai adânc.

Acest telescop este rezultatul colaborării dintre oameni de ştiinţă ruşi, cehi, slovaci, germani şi polonezi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri