STUDIU. Religia și jocurile de noroc au același efect asupra creierului

Data actualizării: Data publicării:
engadget religie jocuri de noroc

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Utah arată că euforia spirituală are același efect asupra creierului ca primirea unui premiu, dragostea sau consumul de droguri, scrie Engadget.

engadget religie jocuri de noroc
Foto: Engadget

Religia, găsirea sufletului-pereche, câștigurile materiale sau consumul de droguri sunt resimțite la fel pentru că activează aceleași circuite în creier, se arată într-un studiu publicat de cercetători de la Universitatea din Utah. Aceștia au folit imagistica prin rezonanță magnetică pentru a studia 19 mormoni devotați și au descoperit că rezultatele din timpul rugăciunii sunt similare celor obținute prin intermediul rugăciunii și plăcerii

Regiunile creierului care se ocupă de percepția importanței sau noutății s-au modificat și ele, au mai arătat testele de imagistică. Cu toate acestea, legătura dintre experiențele spirituale și circuitele creierului care procesează recompensa sugerează că „formarea religioasă poate fi o formă de condiționare clasică, sau Pavloviană”, a declarat autorul principal al studiului, Jeffrey S. Anderson, pentru ResearchGate.

Asocierea feedback-ului pozitiv, muzicii și recompenselor sociale cu credința sau anumite doctrine pot duce transformarea acestora din urmă la elemente aducătoare de satisfacții”, spune Anderson. „Aceleași mecanisme pot explica atașamentul fată de lideri religioși și idealuri. Se poate întâmpla ca o femeie luterană din Minnesota și un adept ISIS din Siria să experimenteze aceleași sentimente în aceleași regiuni ale creierului, pentru sisteme de credință diferite și având consecințe sociale la fel de diferite”.

Este posibil ca unele persoane să fie mai predispuse la a găsi plăcere în religie decât altele, mai spun autorii studiului. Cu toate acestea, acest răspuns neurologic special nu se limitează doar la oameni spirituali. Cercetătorii se așteaptă ca oamenii fără bază religioasă să primească un răspuns similar al creierului la imagini patriotice, scene de natură pașnică sau idei științifice profunde.

Cercetătorii americani au fost atenți să nu diminueze complexitatea pasiuneii religioase în creier. Ei au observat că descrierile experiențelor religioase sunt variate și sugerează nevoia unui studiu cuprinzător al întregului creier în timpul activității spirituale pentru a înțelege mai bine răspunsurile de acest tip.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri