Tehnologia din filmele SF devine realitate. Adezivul care vindecă rănile în 60 de secunde

Data publicării:
rani

Oamenii de ştiinţă australieni au inventat un adeziv despre care spun că va revoluţiona medicina. Ar putea vindeca rănile fără să fie nevoie de suturi şi tot procesul ar dura doar 60 de secunde.

MeTro se numeşte invenţia cercetătorilor de la Universitatea din Sydney şi poate fi folosit atât la rănile de pe corp, cât şi în interiorul organismului.

Adezivul este foarte elastic, de aceea este ideal pentru sigilarea leziunilor de plămâni, inimă sau artere, care altfel se pot redeschide. Practic, nu va mai fi nevoie de copci sau capse.

Cercetătorii au făcut experimente pe artere şi plămâni de rozătoare sau porci şi au observat că gelul închide inciziile în mai puţin de un minut.

Materialul se activează cu lumină ultravioletă şi conţine o enzimă specială care ajută rănile să se vindece mai uşor.

Adezivul ar putea fi de mare folos la accidentele rutiere, spre exemplu, dacă va fi inclus în trusa de prim ajutor obligatorie pentru fiecare maşină.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24,  în fiecare sâmbătă de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri