Telefoanele mobile ar putea prezenta riscuri pe anumite modele Boeing folosite și în România

Vlad Mironescu Data actualizării: Data publicării:
Boeing Holds First Test Flight For 737 MAX Aircraft
Aeronavă Boeing 737 MAX. Foto: Guliver/GettyImages

Oficialii guvernului SUA au dezvăluit în 2014 o problemă de siguranță alarmantă: telefoanele mobile ale pasagerilor și alte tipuri de dispozitive care emit un semnal radio prezintă riscuri mari pentru aeronavele Boeing 737 și Boeing 777, informează Bloomberg.

Peste 1.300 de aeronave din SUA au fost echipate cu ecrane în cockpit vulnerabile la interferențe de la rețelele Wi-Fi, telefoane mobile și chiar frecvențe emise de surse exterioare, precum radare meteo, potrivit FAA (Federal Aviation Administration). Companiile aeriene au primit un termen limită (noiembrie 2019) pentru a înlocui dispozitivele produse de Honeywell International Inc.

Datele critice pentru piloți, precum viteza, altitudinea și datele sistemului de navigație, ar putea dispărea și ar duce la pierderea controlului asupra aeronavei la o altitudine insuficientă, anunță FAA într-un buletin de informare din 2014.

Compania Honeywell și liniile aeriene au spus că este puțin probabil să se întâmple acest lucru, dar autoritățile americane au considerat că riscul există, după ce a primit feedback doar de la vânzător și utilizatori.

Boeing a descoperit problema într-un test de laborator din 2012 și nu a descoperit probleme similare la alte aeronave.

Honeywell a anunțat că știe un singur caz în care cele 6 ecrane s-au stins, însă a reclamat o problemă software.

Aeronavele afectate fac parte din gama 737 New Generation și Boeing 777.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri