Video&Foto Telescopul James Webb, imagini spectaculoase de la 161.000 de ani-lumină de Terra. Nebuloasa Tarantula, așa cum nu a mai fost văzută

Data actualizării: Data publicării:
aglomerare de stele si praf stelar in nebuloasa tarantula
Imaginile cu Nebuloasa Tarantula surprinse de telescopul spațial James Webb sunt de o claritate nemaivăzută până acum. Foto: NASA

Telescopul spaţial James Webb a dezvăluit marţi o serie de imagini noi și spectaculoase cu Nebuloasa Tarantula, o regiune din univers în care stelele se formează într-un ritm vertiginos. Noile imagini, de o claritate nemaiîntâlnită, vor permite astronomilor să aprofundeze cunoştinţele ştiinţifice despre procesul de naștere și formare a stelelor.

Nebuloasa Tarantula, denumită după forma pe care o au norii de gaze şi de praf cosmic care o formează, se află la 161.000 de ani-lumină de Pămînt, au precizat specialiştii de la NASA într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres. Este cea mai mare şi cea mai luminoasă regiune în care se nasc stele din tot grupul de galaxii nu foarte îndepărtate de Calea Lactee, găzduind totodată cele mai calde şi mai masive stele cunoscute.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Deşi Nebuloasa Tarantula este de multă vreme o ţintă predilectă de cercetare pentru oamenii de ştiinţă care studiază procesul de formare a stelelor, noile imagini le-au permis să descopere detalii, inclusiv mii de stele tinere, care, până acum, erau invizibile prin lentilele telescoapelor precedente.

Mai multe instrumente ştiinţifice montate la bordul telescopului spaţial James Webb au fost utilizate pentru captarea imaginilor cu Nebuloasa Tarantula, în diferite lungimi de undă.

În centrul imaginii realizate de instrumentul NIRCam, care operează în infraroşu apropiat, se află un roi de stele tinere albastre şi foarte strălucitoare (imaginea la rezoluție mare, AICI).

Un alt instrument, NIRSpec, le-a permis cercetătorilor să descopere o stea aflată pe cale să iasă din stâlpul său de praf cosmic, menţinând în acelaşi timp un nor gazos în jurul ei - o etapă a formării sale, care nu ar fi putut să fie observată fără performantele capacităţi ale telescopului James Webb. Oamenii de ştiinţă credeau până acum că acea stea era în realitate mai bătrână şi într-un stadiu mai avansat de dezvoltare.

„Regiunile de formare a stelelor din galaxia noastră, Calea Lactee, nu produc stele în acelaşi ritm vertiginos ca Nebuloasa Tarantula şi au compoziţii chimice diferite”, au explicat specialiştii de la NASA.

Şi compoziţia chimică în sine a acestei nebuloase îi interesează foarte mult pe cercetători, întrucât ea este similară cu cea a regiunilor în care se formau stele atunci când Universul avea vârsta de doar câteva miliarde de ani, într-o perioadă în care crearea de stele era mai intensă.

Lansat în spaţiu anul trecut, de Crăciun, şi devenit pe deplin operaţional doar de câteva luni, telescopul spaţial James Webb îşi desfăşoară activităţile de observare a Universului la o distanţă de 1,5 milioane de kilometri de Terra.

Potrivit agenţiei spaţiale americane, această veritabilă bijuterie a ingineriei umane „abia a început să rescrie istoria creaţiei stelare”.

nebuloasa tarantula miri
Nebuloasa Tarantula, văzută printr-un alt filtru al telescopului spațial James Webb. Foto: NASA

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...