Video&Foto Un coridor secret a fost descoperit în piramida lui Keops. Arheologii vor continua scanarea ca să vadă ce e la capătul lui

Data actualizării: Data publicării:
arheologii anunta decsoperirea unui coridor secret la piramida lui keops
Un coridor secret a fost descoperit în piramida lui Keops. FOTO: Profimedia Images

Oficialii egipteni au anunțat descoperirea unui coridor ascuns în Marea Piramidă din Giza, veche de 4.500 de ani. Este lung de nouă metri, lat de doi și se află deasupra intrării principale în monument.

Arheologii cred că acest coridor ar putea duce la noi descoperiri în interiorul piramidei. Un articol publicat joi în revista Nature afirmă că descoperirea ar putea contribui la cunoaşterea datelor despre construcţia piramidei şi scopul unei structuri cu fronton de calcar aflată în faţa coridorului.

Coridorul a fost descoperit în cadrul proiectului de scanare a piramidelor (Scan Pyramids), care, începând din 2015, foloseşte tehnologie non-invazivă, inclusiv cu raze infraroşii și simulări 3D, pentru a vedea în interiorul structurii. Astfel, oamenii de ştiinţă au detectat coridorul prin radiografiere cu raza cosmică muon, înainte de a obţine imagini cu acesta prin introducerea unui endoscop de 6 milimetri grosime printr-o mică crăpătură între pietrele piramidei.

Un coridor secret a fost descoperit în piramida lui Keops. FOTO: Profimedia Images
Un coridor secret a fost descoperit în piramida lui Keops. FOTO: Profimedia Images

Coridorul neterminat a fost creat, cel mai probabil, pentru a redistribui greutatea piramidei fie în jurul intrării principale folosite acum de turişti, la aproape şapte metri distanţă, fie în jurul alteia camere, până acum nedescoperite, afirmă Mostafa Waziri, şeful Consiliului Suprem pentru Antichităţi din Egipt.

"Vom continua scanarea pentru a ne da seama ce putem găsi sub el sau la capătul acestui coridor", le-a spus el jurnaliştilor, după o conferinţă de presă ţinută în faţa piramidei.

Totodată, se consideră că cele cinci camere de deasupra camerei funerare a regelui au fost construite pentru a redistribui greutatea structurii masive. E posibil ca faraonul să fi avut mai mult decât o cameră funerară, a adăugat Waziri.

În 2017, cercetătorii Scan Pyramids au anunţat descoperirea unui spaţiu de cel puţin 30 de metri lungime în interiorul Marii Piramide, prima structură interioară majoră găsită din secolul al XIX-lea.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri