VIDEO. A fost descoperită originea unor explozii de unde radio misterioase

Data actualizării: Data publicării:
frb-121102
Unde FBR

În 2007, o serie de explozii de unde radio, de foarte scurtă durată, au fost înregistrate de telescoapele de pe Terra. Sursa lor era necunoscută. Mai mult, oamenii de știință nici nu știau că aceste explozii de unde radio rapide există. 17 ani mai târziu, cercetătorii canadieni au descoperit originea unei astfel de explozii: o galaxie pitică, aflată la trei miliarde de ani lumină depărtare de Pământ, relatează space.com.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


Aceste explozii de unde radio, cunoscute sub numele de „fast radio bursts” (FRB), au fost înregistrate de telescoapele de pe Terra de 18 ori, din 2007 când au apărut pentru prima dată pe aparatele noastre. De atunci, au reprezentat un mister pentru oamenii de știință, care au încercat să își dea seama de unde provin. Bineînțeles că teoriile au fost diverse: de la speculații că vin de la o stea imensă, sau că provin chiar din interiorul găurilor negre sau că sunt mesaje de la extratereștrii.

FRB-urile sunt explozii de unde radio puternice, dar foarte scurte. Semnalul lor durează o milisecundă. Deși durează atât de puțin, ele eliberează mai multă energie decât va radia soarele nostru în 10.000 de ani. 

Primul semnal a fost captat de Telescopul Parkes din Australia în 2007. De atunci, alte 18 de astfel de unde radio au fost înregistrate de telescoapele de pe Terra, dar doar una dintre ele a fost captată în mod repetat. Această explozie de energie a fost cheia care i-a ajutat pe cercetători să rezolve puzzle-ul.

Botezată FRB 121102, această explozie de unde radio repetată a fost studiată timp de șase luni, iar oamenii de știință au reușit să identifice locul de unde provine: o galaxie pitică, aflată la trei milioane de ani lumină depărtare de Pământ.

frb-121102

Aceste explozii de unde radio sunt foarte dificil de studiat, deoarece trebuie captate exact în momentul în care se produc. FRB 121102 a fost descoperit cu ajutorul radiotelescopului Very Large Array, care este format din 27 de telescoape, amplasate sub forma literei Y.

Faptul că FRB 121102 își are originea într-o galaxie aflată la trei milioane de ani lumină depărtare de Terra arată că s-a format atunci când pe Pământ abia aveau loc primele procese de fotosinteză și începeau să se dezvolte organismele multicelulare.

Oamenii de știință canadieni cred că aceste explozii de unde magnetice scurte, adică FRB-urile, sunt rămășițele unor stele neutronice, care au o forță electromagnetică foarte mare. Cercetătorii spun că descoperirea indică faptul că ceva din mediul acelei galaxii este favorabil formării acestor stele neutronice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri