VIDEO. O sculptură ce va fi trimisă pe Lună va putea fi observată de pe Terra

Data actualizării: Data publicării:
luna getty
Foto: Gulliver/Getty Images

Sculptoriţa franceză Anilore Banon, cunoscută pentru instalaţiile sale de dimensiuni monumentale, s-a lansat într-o nouă provocare artistică - să instaleze ”o floare vie” pe Lună, ce va putea fi vizibilă de pe Terra cu un telescop pentru amatori. O machetă a sculpturii sale, care se intitulează ”Vitae”, va fi trimisă în spaţiu pe 18 februarie pentru a fi testată de astronauţii de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, informează Le Figaro citat de News.ro.

luna getty
Foto: Gulliver/Getty Images

Sculptura se intitulează ”Vitae” şi are misiunea de a reprezenta omenirea pe satelitul natural al Pământului. Opera de artă este o creaţie ambiţioasă, al cărei concept a fost dezvoltat de mai mulţi ani de Anilore Banon, o sculptoriţă franceză, care a ales faţa vizibilă a Lunii ca spaţiu expoziţional.

O machetă la scară redusă a sculpturii ”Vitae” va ajunge în spaţiu pe 18 februarie odată cu următoarea lansare spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), pentru a fi testată de astronauţii aflaţi la bordul avanpostului orbital.

Creată pe parcursul mai multor ani într-un atelier din Paris, sculptura lui Anilore Banon are forma unei plante vii, care poate să se deschidă şi să se închidă ca petalele unei flori. ”Iniţial este un cocon închis, care îşi dezvăluie, odată cu sosirea nopţii, toate personajele. Există o întreagă omenire în acel cocon”, a declarat artista pentru France 2.

Sculptoriţa franceză vrea să amplaseze pe Lună o operă-simbol, care adună în petalele sale amprentele unor mâini umane din lumea întreagă. Site-ul Myhand a fost creat în acest scop: să ”recolteze” 1 milion de amprente umane şi să contribuie la finanţarea proiectului. De altfel,  sculptura va putea fi observată de pe Terra la anumite ore, cu ajutorul unui simplu telescop pentru amatori.

Sculptura ”Vitae”, realizată timp de patru ani cu ajutorul inginerilor şi astrofizicienilor de la compania Dassault Systèmes, trebuia să cântărească în prima ei versiune 1,5 kilograme şi să aibă un diametru de 1,5 metri, potrivit Francetvinfo. Opera va fi acoperită cu o peliculă metalică protectoare, care o va ajuta să suporte importantele variaţii de temperatură de pe Lună. Este exact ceea ce conferă o formă de ”viaţă” operei de artă: graţie unui aliaj specific, ce are ”memoria formei”, corola a fost concepută pentru a se deschide noaptea, odată cu scăderea temperaturilor, şi pentru a se închide pe timpul zilei. 

O versiune redusă a operei de artă va fi lansată spre ISS sâmbătă, pe 18 februarie, la bordul capsulei Dragon a companiei SpaceX, de la baza Cape Canaveral din Florida. Macheta va fi supusă mai multor teste în condiţii de microgravitaţie, la bordul ISS, pentru a testa reacţiile instalaţiei artistice la temperaturile lunare.

Formatele artistice mici, precum ”Vitae”, reprezintă o nouă aventură pentru Anilore Banon, o artistă în vârstă de 60 de ani, care spune că este ”un fierar nomad care se luptă cu titani din oţel”. 

Artista franceză este cunoscută de publicul larg pentru instalaţiile sale monumentale. După ce a expus în lumea întreagă, Alinore Banon s-a remarcat în 2004 cu o operă de 15 tone instalată pe Omaha Beach, ce a adus un ultim omagiu soldaţilor care au participat la celebra Debarcare din Normandia. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri