Elon Musk nu a primit aprobare ca să-și testeze cipurile pe creierul oamenilor. De ce sunt îngrijorate autoritățile din SUA

Data publicării:
neuralink elon musk
Elon Musk a anunțat de mai multe ori că Neuralink va începe experimentele pe oameni cu revoluționarele implanturi cerebrale care ar putea ajuta la tratarea unor condiții medicale grave, precum paralizia sau orbirea. Foto: Profimedia Images

Elon Musk a spus că firma sa de implanturi cerebrale, Neuralink, le va permite persoanelor paralizate să meargă, nevăzătorilor să vadă și curajoșilor să se transforme în cyborgi – jumătate oameni, jumătate roboți, scrie Reuters. Dar compania nu a reușit să primească aprobare nici măcar pentru experimentele clinice necesare dezvoltării de cipuri care să ajute persoanele cu dezabilități să scrie la calculator.

De cel puțin patru ori din 2019 și până în prezent, Elon Musk a anunțat că Neuralink va începe în curând experimentele pe oameni cu revoluționarele implanturi cerebrale care ar putea ajuta la tratarea unor condiții medicale grave, precum paralizia sau orbirea.

Compania lui Musk, însă, nu a cerut permisiunea Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) până la începutul anului 2022, atunci când agenția a respins cererea, potrivit unor foști și actuali angajați contactați de Reuters.

Agenția americană i-a prezentat companiei Neuralink o listă cu zeci de probleme pe care aceasta trebuie să le adreseze înainte ca testele pe oameni să poată începe.

Cele mai mari îngrijorări ale FDA sunt legate de bateria cu litiu a dispozitivului, posibilitatea ca firele minuscule ale implantului să ajungă în alte părți ale creierului și nelămuririle cu privire la felul în care cipul poate fi îndepărtat fără ca asta să deterioreze țesutul cerebral, au spus angajații.

Musk vrea ca cipurile sale să vindece oamenii de obezitate, autism, depresie și schizofrenie

La un an după ce au primit refuzul FDA, Neuralink lucrează în continuare la problemele indicate, dar unii dintre angajați nu cred că acestea pot fi rezolvate în această primăvară.

„Neuralink nu pare să aibă mentalitatea și experiența necesare pentru a lansa [implantul] pe piață prea curând”, a spus Kip Ludwig, fostul director al programului de inginerie neuronală de la Institutele Naționale de Sănătate din SUA.

În comentariile pe care le-a făcut în public de-a lungul anilor, Musk a detaliat viziunea sa cu privire la Neuralink: Atât oamenii cu dizabilități, cât și cei sănătoși vor putea să se prezinte la centrele din cartier pentru inserări chirurgicale rapide ale dispozitivelor cu funcții care variază de la vindecarea obezității, autismului, depresiei sau a schizfreniei, până la navigare online și telepatie.

În cele din urmă, Musk a spus că cipurile lui îi vor transforma pe oameni în cyborgi ce vor putea să facă față amenințării venite din partea roboților care ar putea să capete conștiință de sine cu ajutorul inteligenței artificiale.

„Aș putea să am un dispozitiv Neuralink implantat chiar acum și nici măcar nu v-ați putea da seama”, a spus Musk în timpul unei prezentări. „Veți putea să vă salvați și să vă revedeți amintirile... Viitorul va fi straniu.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri