Evaluarea pregătitoare pentru implantarea transcateter a valvei aortice (procedura TAVI)

Data actualizării: Data publicării:
cardiologie interventionala - tavi Articol susținut de SANADOR

Stenoza aortică degenerativă, cu calcificări severe, se instalează în special după vârsta de 70 de ani și se manifestă prin dureri toracice, amețeli (până la pierderea conștienței – sincopă), oboseală agravată în timp. Tratarea acestei patologii implică înlocuirea valvei aortice disfuncționale (stenozantă/îngustată din cauza depunerilor de calciu), care se poate realiza astfel:

  • cu ajutorul chirurgiei deschise, contraindicată pacienților cu boli asociate și vârstă înaintată;
  • cu ajutorul cardiologiei intervenționale, minim invaziv, prin procedura TAVI.

Procedura de implantare transcateter a valvei aortice (TAVI) este o metodă de cardiologie intervențională prin care se implantează o proteză valvulară aortică prin abord transcutanat transfemural (o mică incizie la piele și apoi prin artera femurală), cu rolul de a înlătura obstacolul reprezentat de valva aortică nativă disfuncțională.

Expandarea protezei aortice montate prin abord transcutanat transfemural (cu ajutorul TAVI)

Recomandarea pentru această intervenție este făcută de medicul cardiolog în urma evaluării ecocardiografice. Sunt necesare și investigații suplimentare ale inimii, pentru a identifica alte afecțiuni cardiace asociate.

Printre analizele indicate înaintea acestei proceduri se numără cele care identifică bolile de sânge: anemie, poliglobulie, trombocitoză sau trombopenie etc. De asemenea, vor fi realizate culturi bacteriene din diferite zone ale corpului (axilă, zona inghinală, regiunea anală), pentru reducerea riscului suprainfectării noii valve aortice.

Află detalii complete despre tratarea stenozei aortice minim invaziv, prin procedura TAVI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri