Fizică povestită. De ce e cerul albastru?

Data actualizării: Data publicării:
cer albastru cu nori shutterstock_1343809853
Foto: Shutterstock

Chiar dacă noi așa îl percepem, cerul NU este albastru. De ce se întâmplă asta? Ne explică fenomenul fizicianul Cristian Presură, autorul volumului „Fizica povestită”.

Cristian Presură, fizician: „Responsabilă de culoarea albastră a cerului este atmosfera Pământului, care împrăștie lumina ce vine de la Soare în toate direcțiile. Efectul, însă, depinde de culoare.

Astfel, o rază de la Soare este aproape albă. Ea poartă în ea, ascunse, mai multe culori, cum ar fi albastru, verde sau roșu. Vedem lucrul ăsta dacă luminăm cu o lanternă un CD. Lumina albă se sparge în componentele sale și culorile ies la iveală.

La fel se sparge și raza de lumină albă a Soarelui când intră în atmosferă, pentru că ea se lovește de moleculele de aer.

Există însă o diferență crucială: culoarea albastră este împrăștiată mai puternic decât celelalte culori, cum ar fi culoarea roșie. De ce? Pentru că lungimea de undă a culorii albastre este mai mică; într-un fel, culoarea albastră este mai sensibilă la structurile microscopice ale atmosferei.

Putem verifica acest lucru printr-un experiment de bucătărie. Astfel, să turnăm puțin lapte într-un vas curat cu apă. După ce omogenizăm laptele, luminăm vasul cu o lanternă. Micile structuri moleculare ale laptelui vor sparge lumina albă în culorile sale și va împrăștia cel mai eficient culoarea albastră. În scurt timp, întregul vas capătă culoarea albastră”.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00, și pe Digi24 în fiecare sâmbătă, de la 15:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri